Лициния Краса Младша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лициния Краса Млада)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лициния.

Лициния Краса Млада или Секунда (Licinia Crassa Secunda or Minor) e римлянка от Древен Рим през 1 век пр.н.е.

Лициния е дъщеря е на оратора Луций Лициний Крас (консул 95 пр.н.е.) и Муция Терция, дъщеря на Квинт Муций Сцевола (консул 117 пр.н.е.) и Лелия Младша, дъщеря на Гай Лелий. Баща ѝ умира през 93 пр.н.е., когато е претор.

Тя е сестра на Лициния Краса Стара, която се се омъжва за Публий Корнелий Сципион Назика Серапион (консул 111 пр.н.е.), който умира по време на консулата си.

Лициния се омъжва за Квинт Цецилий Метел Пий, който е понтифекс 97 пр.н.е. и консул 80 пр.н.е. Двамата нямат деца и осиновяват Публий Корнелий Сципион Назика, който е син на сестра ѝ Лициния Краса Стара, и взема името на съпруга ѝ и се казва вече Квинт Цецилий Метел Пий Сципион.

Като член на фамилията Цецилии Метели или на Сципиони, той е в най-горния обществен слой на Рим и през 52 пр.н.е. консул. Същата година той омъжва дъщеря си Цецилия Метела, наричана Корнелия Метела за Помпей Велики.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, „Metellos de Portugal, Brasil e Roma“, Torres Novas, 1998