Локхийд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Lockheed Corporation
Тип частна компания
Приемник Lockheed Martin
Основаване 1912 г.
Закриване 1995 г.
Седалище Бърбанк, Калифорния, САЩ
Продукти SR-71, F-117, F-104
Продукция Самолетостроене
Lockheed Corporation в Общомедия

Lockheed Corporation (чете се Локхийд, първоначално име – Loughead Aircraft Manufacturing Company) е американска самолетостроителна компания, създадена през 1912 г. и сляла се с компанията Martin Marietta през 1995 г., образувайки компанията Lockheed Martin.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1912 г. братята Алън и Малкълм Лохид (Allan и Malcolm Loughead) основават компанията Alco Hydro-Aeroplane Company. По-късно тя се преименува на Loughead Aircraft Manufacturing Company и е разположена в Санта Барбара, Калифорния.

През 1926 г. Алън Лохид сформира в Холивуд Lockheed Aircraft Company (правописът е изменен, за да съответства на фонетичното му произношение).

През 1929 г. Lockheed е продадена на Detroit Aircraft Corporation.

Голямата депресия разрушава пазара на самолети и Detroit Aircraft Corporation банкрутира. Група инвеститори (синдикат), начело с братята Робърт и Куртландт Грос, и Уолтър Варни, купува компанията през 1932 г. само за 40 хил. долара (660 хил. по цени от 2011 г.)

През 1934 г. Робърт Грос е назначен за председател на новата компания Lockheed Corporation, която се разполага в летището на Бърбанк, Калифорния. След смъртта на Робърт през 1961 г. брат му Куртландт поема фирмата.

Моделът 14 Lockheed Super Electra е послужил за базов при създаването на бомбардировача A-28 Hudson, който постъпва на въоръжение във Великобритания и САЩ, и по време на Втората световна война е използван предимно за борба с подводници.

Друг пътнически самолет, Lockheed 18 Lodestar, е използван за създаването на нападателния самолет PV Ventura.