Лориан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лориан
Lorient
— град-център —
Знаме
      
Герб
Страна Франция
РегионБретан
Площ17,48 km²
Население58135 души (2007)
Пощенски код56100
Официален сайтwww.lorient.bzh
Лориан в Общомедия

Лориа̀н (на френски: Lorient, на бретонски An Oriant) е град в Западна Франция, в департамента Морбиан, региона Бретан. Разположен е на брега на Атлантическия океан в южната част на полуостров Бретан. Населението на града е 58 135 души (2007).

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е създаден през 17 век, когато новосъздадената Френска Източно-Индийска компания построява корабостроителница на отсрещния бряг на залива до Пор Луи. Тя получава името L'Orient (Изток на френски).

В началото на 18 век градът процъфтява в благодарение на търговията с Индия, но загубва значението си през 1763 г., когато Франция губи колониите си на изток. В края на 18-и и началото на 19 век градът е важно военно пристанище. След края на Първата световна война Лориан се превръща в риболовен център.

По времето на Втората световна война, градът е окипиран от немските войски и в близост до него е построена голяма военна база за немските подводници. През 1944 г. Лориан е бомбардиран и почти напълно разрушен. След войната градът е реконструиран.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Градът разполага с няколко пристанища – голямо риболовно пристанище, търговско и пътническо. Туризмът играе основна роля в иконониката на Лориан.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В града се провежда ежегодно голям фестивал на келтската музика – Festival interceltique de Lorient.

Футболният отбор на града носи името ФК Лориан.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Лориан

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]