Луис де Гонгора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луис де Гонгора
Luis de Góngora
испански поет
1622 г.
Роден
Починал
23 май 1627 г. (65 г.)
ПогребанМескита де Кордоба, Испания

Учил вСаламанкски университет
Литература
ПсевдонимLuis de Góngora
Жанровепоезия
Семейство

Подпис
Уебсайт
Луис де Гонгора в Общомедия

Луис де Гонгора е испански поет и драматург от Испанския златен век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Де Гонгора е роден на 11 юли 1561 г. в Кордоба в семейството на дон Франсиско де Арготе и Леонор де Гонгора. Учи в Саламанкския университет, където започва да се изявява като поет. Композира множество сонети, романси и сатирични и лирични летрили[a], а музиканти като Диого Гомес, Габриел Диас и Клаудио де ла Саблонара се интересуват от поставянето на музика на тези стихотворения.

През 1603 г. Луис де Гонгора се скарва с Кеведо, когото обвинява, че имитира неговата сатирична поезия под псевдоним, независимо дали това е вярно, или не. Изглежда, че Кеведо е писал срещу лошия вкус на сатирите, които кордовската изобретателност проявява по това време срещу мръсотията на река Есгуева, която пресича града. През 1609 г. се завръща в Кордоба и започва да засилва естетическата сила и бароковия стил на своите стихове. През 1613 г. създава Polifemo, поема в октави, която перифразира митологичен пасаж от „Метаморфозите“ на Овидий, тема, която вече е била разгледана от негов сънародник.

През 1617 г. Фелипе III назначава Луис де Гонгора за кралски капелан. За да изпълни тази позиция, той се премества в Мадрид и живее в двора до 1626 г. На следващата година, през 1627 г., след като е загубил паметта си, се връща в родния си град, където умира от инсулт сред крайна бедност. Веласкес го изобразява през 1622 г. с широко, ясно чело, а от съдебните процеси, документите и сатирите на големия му враг Франсиско де Кеведо се знае, че той е весел, общителен, приказлив и любител на лукса и развлеченията като играта на карти и корида, до такава степен, че често е упрекван за това колко малко зачита църковните навици.

В неговите стихове обикновено се разграничават два периода: до 1610 г. и след това, когато започва да използва по-сложни метафори, много митологични алюзии и други. Поетът Дамасо Алонсо отбелязва, че тези похвати вече са присъствали в неговия ранен период и с времето просто се засилват поради естетически причини.

Останките му се намират в Мескита де Кордоба.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Жанр на испанската поезия, особено популярен през XVI – XVII век и произхождащ от народната песенна култура на Испания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Luis de Góngora в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​