Луи (Еврьо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Луи д’Eврьо
граф Еврьо
Луи д’Eврьо 
Надгробна статуя на Луи
Роден: 3 май 1276 г.
Починал: 19 май 1319 г. (43 г.)
Герб на Луи

Луи д’Eврьо (на френски: Louis d'Évreux; Louis de France, 3 май 1276 – 19 май 1319 в Париж) – граф д’Eврьо, д’Етамп и Бомон-ле-Роже (1303–1319), син на краля на Франция Филип III Смели (1245-1285) и Мария Брабантска (1254-1321). Френски принц от династия Капетинги. Основател на династия Еврьо, Пер на Франция.

По свидетелство на съвременници, този принц е привърженик на мира.

Към своя енергичен еднокръвен брат граф Шарл Валоа, Луи винаги е опозиционно настроен. Той твърдо защитава правото на държавата над църквата и помага на своя еднокръвен брат Филип IV Красиви в неговата борба против папа Бонифаций VIII.

Взема участие във военните кампании във Фландрия през 1297, 1304 и 1315 години.

През 1308 година е кандидат на Франция за императорския престол на Свещената Римска империя.

През 1316 г. след смъртта на Луи X, Луи д’Eврьо поддържа, племенника си граф на Поатие в борбата му за регентството. Поатие става крал под името Филип V (Франция) , той възнаграждава чичо си в издигане на графство Еврьо в перство. Луи Еврьо става доверен съветник на младия суверен.

През 1317, има значителен конфликт с брат си Шарл Валоа . Всъщност граф Еврьо е удостоен с възможност за престижна сватба на една от дъщерите си с внука на граф Робърт III Фландърски , Луи дьо Креси. Но този проект е изоставен след бунта на бащата на последния Луи дьо Невер. Валоа се възползва от възможността да получи обещание за брак между Луи и една от собствените си дъщери. Филип V се намесва и за да блокира пътя на чичо си Валоа, на края Невер е женен за Маргарет, втората дъщеря на краля на Франция .

И накрая, за да успокои граф Еврьо, кралят, предоставя на сина му Филип ръката на малката Жана Навара , дъщеря на покойния си брат Луи X, която е и вероятен претендент за короната на Франция . От последния брачен съюз, се ражда Шарл II Злият .

Луи д’Еврьо се отличава се със спокоен и добър нрав и се старае да се държи далеко от политическите интриги. В желанието си да "напусне света," без конфликти, граф Eврьо организира разпределението на имуществото си между своите деца през лятото на 1318 година и се оттегля в абатство " Дева Мария от Лонгпонд" . Там остава само няколко месеца и умира внезапно през 1319 на възраст 43 години.  Брат му Шарл Валоа става регент на двамата му малолетни сина.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Брак: (от 1301) Маргарита д’Артоа (ок. 1285–1311), дъщеря на Филип д’Артоа (сеньор Конш) и Бланш Дрьо. Имат 5 деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Evreux, John Bell Henneman Jr., Medieval France:An Encyclopedia, Ed. William F. Kibler, (Routledge, 1995), 328.