Лулу (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лулу.

Лулу
Тип частна
Индустрия самостоятелно публикуване
Жанр всички
Развитие слята с „OpenMind Publishing” (2002)
Основаване 2002 г.
Основател Боб Йънг
Седалище Роли, Северна Каролина,,  САЩ
Положение и регион САЩ, Европа
Генерален директор Боб Йънг
Продукти книги, електронни книги, фото книги, календари
Услуги онлайн поръчки за книги, ISBN,
Уебсайт Официален уебсайт

Лулу (на английски: Lulu), съставена от „Lulu Enterprises, Inc.” и „Lulu Press, Inc.”, е издателска компания за самостоятелно публикуване и „печат при поискване“ на книги, електронни книги, фото книги, календари, и др. издания.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 2002 г. от Боб Йънг, който е основател и на „Red Hat”. Обикновено издателските компании не приемат и не отпечатват произведения на автори в много малки количества, или такива, от които не се очаква печалба. Затова създателят на „Лулу“ развива идеята да се създаде система за публикуване чрез Интернет, която да се управлява в голяма степен от самите автори. Името на компанията е американски разговорен термин означаващ „забележителна личност, нещо или идея.“

В компанията няма редактори, които да проверяват произведенията на авторите, а това е оставено на отговорността и гаранцията на самите автори. Те изграждат своя собствена страница за предлаганите произведения онлайн, като комплектоват текста, размера, корицата и приложенията, в цифров формат. Компанията отпечатва при заявка книгата за клиента и му я изпраща.

При първоначално въвеждане на произведенията или при направена корекция, авторите са задължени да закупят първата бройка и да дадат своето одобрение. Потенциалните клиенти са задължени да се регистрират с потребителско име и парола на сайта на компанията, и да създадат своя сметка, от която да плащат за поръчката си. При поръчка тя се подава за печат и се доставя в рамките на 3-7 работни дни на посочения адрес (за САЩ).

Цената на дребно се определя от разходите за печат на отделната бройка, избрания марж за печалба на автора, и стойността на доставката на адреса на получателя. Маржът за автора се разделя на 80% за „Лулу“ и 20% за автора.

В помощ на авторите се предлагат безплатен ISBN, публикация в „Амазон“, и др. услуги. Авторите си запазват изцяло авторското право върху своите материали.

През 2006 г. компанията разширява дейността си и в Европа. Учредила е и собствена награда „Блукър“ за блогове на автори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lulu (company)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.