Лулу (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лулу.

Лулу
Lulu-logo.svg
Информация
Тип на
компанията
частна
Индустрия самостоятелно публикуване
Основана 2002 г.
Основател Боб Йънг
Седалище Роли, Северна Каролина,, Флаг на САЩ САЩ
Положение и регион САЩ, Европа
Продукти книги, електронни книги, фото книги, календари
Услуги онлайн поръчки за книги, ISBN,
Жанр всички
Развитие слята с „OpenMind Publishing” (2002)
Генерален директор Боб Йънг
Уебсайт Официален уебсайт

Лулу (на английски: Lulu), съставена от „Lulu Enterprises, Inc.” и „Lulu Press, Inc.”, е издателска компания за самостоятелно публикуване и „печат при поискване” на книги, електронни книги, фото книги, календари, и др. издания.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 2002 г. от Боб Йънг, който е основател и на „Red Hat”. Обикновено издателските компании не приемат и не отпечатват произведения на автори в много малки количества, или такива, от които не се очаква печалба. Затова създателят на „Лулу” развива идеята да се създаде система за публикуване чрез Интернет, която да се управлява в голяма степен от самите автори. Името на компанията е американски разговорен термин означаващ "забележителна личност, нещо или идея."

В компанията няма редактори, които да проверяват произведенията на авторите, а това е оставено на отговорността и гаранцията на самите автори. Те изграждат своя собствена страница за предлаганите произведения онлайн, като комплектоват текста, размера, корицата и приложенията, в цифров формат. Компанията отпечатва при заявка книгата за клиента и му я изпраща.

При първоначално въвеждане на произведенията или при направена корекция, авторите са задължени да закупят първата бройка и да дадат своето одобрение. Потенциалните клиенти са задължени да се регистрират с потребителско име и парола на сайта на компанията, и да създадат своя сметка, от която да плащат за поръчката си. При поръчка тя се подава за печат и се доставя в рамките на 3-7 работни дни на посочения адрес (за САЩ).

Цената на дребно се определя от разходите за печат на отделната бройка, избрания марж за печалба на автора, и стойността на доставката на адреса на получателя. Маржът за автора се разделя на 80% за „Лулу” и 20% за автора.

В помощ на авторите се предлагат безплатен ISBN, публикация в „Амазон”, и др. услуги. Авторите си запазват изцяло авторското право върху своите материали.

През 2006 г. компанията разширява дейността си и в Европа. Учредила е и собствена награда „Блукър” за блогове на автори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lulu (company)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.