Людмила Радкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Людмила Радкова
българска певица
Родена
23 август 1968 г. (55 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Инструментивокал
Людмила Радкова в Общомедия

Людмила Радкова е българска народна певица, изпълнителка на фолклор от Балканите, добила световна известност като солистка в ансамбъл „Филип Кутев“ и като вокалистка в оркестъра на Горан Брегович. Сестра е на народната певица Даниела Радкова.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Людмила Радкова е родена в семейство със силни музикални традиции. Майка ѝ – Лиляна Живкова е библиотекар и деятел в самодейното изкуство. Баща ѝ – Радко Янков е известен със своя глас и танцьорски умения.

Людмила Радкова завършва Музикалното училище в Котел през 1987 г., след което е приета с конкурс в ансамбъл „Филип Кутев“, където става солистка. За кратко време нейният сопранов глас, наситен с обертонове, я откроява сред останалите певци и тя става солистка на почти всички върхови изпълнения на филипкутевци. Дарбата ѝ излъчва лиризъм, мекота, женственост и воля.[1] Гласовите ѝ данни са уникални, по думите на Горан Брегович, и придават онова неповторимо звучене на песните му, с което те са станали любими на хората по всички континенти.

Сестри Радкови в „Карнеги хол“, Ню Йорк, 2011 г.

През 1995 г. се среща с Горан Брегович за записите на музиката във филма „Ъндърграунд“ и оттогава е неизменно вокалистка и солистка в неговия „Оркестър за сватби и погребения“.

Има издадена касета в „Балкантон“ през 1992 г., изпълнява солови партии в албумите на „Филип Кутев“, както и в тези на Горан Брегович. Участва в норвежкия филм „Музика за сватби и погребения“.[2]

На 16.07.2009 г. Министерският съвет на Република България взе решение да предложи на Президента да награди Людмила Радкова и Даниела Радкова с медал „За заслуга“ за приноса им за развитието и популяризирането на българската култура по света.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]