Людмила Радкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Людмила Радкова
певица
Людмила Радкова 
Родена: 23 август 1968 г. (47 г.)

Людмила Радкова е българска народна певица, изпълнителка на фолклор от Балканите, добила световна известност като солистка в ансамбъл "Филип Кутев" и като вокалистка в оркестъра на Горан Брегович. Сестра е на народната певица Даниела Радкова.

Людмила Радкова е родена в семейство със силни музикални традиции. Майка ѝ - Лиляна Живкова е библиотекар и деятел в самодейното изкуство. Баща ѝ - Радко Янков е известен със своя глас и танцьорски умения.

Людмила Радкова завършва музикалното училище в Котел през 1987 г., след което е приета с конкурс в ансамбъл "Филип Кутев", където става солистка. За кратко време нейният сопранов глас, наситен с обертонове, я откроява сред останалите певци и тя става солистка на почти всички върхови изпълнения на филипкутевци. Дарбата ѝ излъчва лиризъм, мекота, женственост и воля. [1] Гласовите ѝ данни са уникални, по думите на Горан Брегович, и придават онова неповторимо звучене на песните му, с което те са станали любими на хората по всички континенти.

Сестри Радкови в "Карнеги хол", Ню Йорк, 2011 г.

През 1995 г. се среща с Горан Брегович за записите на музиката във филма "Ъндърграунд" и оттогава е неизменно вокалистка и солистка в неговия "Орекстър за сватби и погребения".

Има издадена касета в Балкантон през 1992 г., изпълнява солови партии в албумите на "Филип Кутев", както и в тези на Горан Брегович. Участва в норвежкия филм "Музика за сватби и погребения".

На 16.07.2009 г. Министерският съвет на Република България взе решение да предложи на Президента да награди Людмила Радкова и Даниела Радкова с медал "За заслуга" за приноса им за развитието и популяризирането на българската култура по света.[2]

  1. http://www.duma.bg/2006/0106/280106/kultura/cul-4.html По Орфеевата пътека към Европа и света, в-к "Дума", 06.01.2006 г.
  2. http://blog.veni.com/?p=1820 Отлична новина: сестри Радкови с държавна награда “За заслуга”!