Ляйсан Утяшева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ляйсан Утяшева
Ләйсән Үтәшева
руска гимнастичка
Родена
28 юни 1985 г. (38 г.)
Раевска, Русия

РелигияПравославна църква
Семейство

Уебсайтliasanutiasheva.ru
Ляйсан Утяшева в Общомедия

Ляйсан Утяшева (на башкирски: Ләйсән Альберт ҡыҙы Үтәшева, на татарски: Ләйсән Альберт кызы Үтәшева; род. На 28 юни 1985, Раевска, Башкирска АССР) e руска спортистка, заслужил майстор на спорта по художествена гимнастика, неоднократна победителка на руски и международни състезания, световна шампионка, шесткратна европейска шампионка, европейска шампионка в екипа на конкуренцията (2002 година), носителка на световната купа 2001/02, победителка в Младежки игри на страните от ОНД и Балтийските страни, 2002 година. Тв водещ, спортен коментатор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в семейството на Алберт, историк, и Зулфия Утяшевих, библиотекар. В едно от своите интервюта тя посочва, че е наполовина башкирка (по майчина линия), добавяйки, че в нейните вени тече татарска, полска и руска кръв (баща ѝ има смесен произход)[1]. Приема източно православие[2], като по-рано изповядва ислям[3].

През 1989 г. семейството ѝ се премества във Волгоград. Родителите решават да я изпратят балетно училище, но случайно на опашката в магазина момичето е забелязано от треньора по гимнастика Надежда Касянова, която забелязва изключителната гъвкавост на ставите. През 1997 г. се премества в Москва, където тренира под ръководството на Алла Яниной и Оксан Скалдиной. През 1999 г. Утяшева е награден със званието майстор на спорта.

През 2000 година се превръща в сребърен медалист на турнира в памет на Оксан Костина. За 2001 и 2002 години са паднали най-значителна победа състезателки. През септември 2001 г. Ляйсан се превръща в абсолютен победител във всички шест дисциплини в етап на световната Купа в Берлин, през октомври същата година спечелва златото на световното първенство в Мадрид[4]. Спортистката е награден със званието майстор на спорта на международно клас.

През август 2008 Утяшева представя автобиографичен роман „Несломима“ (ISBN 978-5-386-00831-4).

През ноември 2009 г. се състоя премиерата на танцово шоу на Утяшева „Знак за безкрайност“.

От 2010 г. в програмата на телевизионния канал NTV „НТВ сутрин“, тя организира традиционната за сутрешните програми рубриката, посветена на утринната гимнастика.

На канал „Спорт Плюс“ Dafi води програмата „Личен треньор“.

От 15 октомври 2011 г. в канал НТВ започна авторска програма на Ляйсан – „Академия за красота с Ляйсан Утяшева“.

На 14 февруари 2015 г. излиза съвместен клип с певицата Елка на песента „Аз те ще чакам“ от албума Точки се класират[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Утяшева, Ляйсан Альбертовна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​