Лястовичи опашки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лястовичи опашки
Lesser Zebra (Pathysa macarens) at Samsing, Duars, West Bengal W IMG 6373.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Lepidoptera Пеперуди
семейство: Papilionidae Лястовичи опашки
Научно наименование
Уикивидове Papilionidae
Latreille, 1809[1]
Подсемейства
Лястовичи опашки в Общомедия

Лястовичите опашки (Papilionidae) са семейство дневни пеперуди. Те са широко разпространени и включват над 600 вида, класифицирани в 26 рода.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пеперудите от това семейство са сравнително едри с изключително разнообразие на окраската по крилете, особено на тези, обитаващи тропиците. Размахът на крилете варира от 50 до 130 mm, но при вида Ornithoptera alexandrae достига до 28 cm. В Австралия се срещат най-едрите видове от семейството.[2] Те имат способност да планират по време на полет. Окраската на крилете обикновено се изразява в наличието на комбинирани черни или червени петна на бял или жълт фон.

Главата е закръглена със сравнително къси антенки. Всичките крачета са напълно развити и функционални. Предните криле са триъгълни и широки. Задните са овални и закръглени или с назъбен или вълнист край.

Гъсениците на пеперудите имат специален метод на защита против хищници. Той се изразява в специални образувания, намиращи се на главата. Те се наричат осметериум и при опасност отделят неприятна миризма, прогонваща други животни, набелязали ларвата за своя плячка.[3]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Пеперудите от това семейство са широко разпространени. Характерно за тях е, че обитават и сравнително студени райони, като например Якутия (Parnassius arcticus) или на височина до 6000 m в Непал (Parnassius hanningtoni).

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

До момента са описани 605 вида в 26 рода, както следва:

Семейство Лястовичи опашки


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2009, дата на проверка: 22 октомври 2013
  2. Papilionidae, видян на 07.02.2010 г.
  3. Swallowtails, видян на 07.02.2010 г.