Магистрална вила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Магистрална вила
Villa del Priorato di Malta
Изглед на Вила Малта от градините ѝ
Изглед на Вила Малта от градините ѝ
Местоположение в Рим
Вид посолство
Местоположение Рим, Суверенен Малтийски орден и Италия
Архитект Джовани Пиранези
Тип на сградата вила
Стил нео-романски стил
Статут действаща
Магистрална вила в Общомедия

Магистрална вила (на италиански: Villa del Priorato di Malta, Вила Магистрале (на италиански: Villa Magistrale) или Вила Малта (на италиански: Villa di Malta) – втората по значение резиденция на Малтийския орден. Намира се в Рим, на хълма Авентина. Във вилата се намира резиденцията на Великия приорат на Рим и посолството на Суверенния Малтийски орден в Италианската република.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църкавата „Санта Мария дел Приорато“ на Пиранези.

На мястото на днешната Магистрална вила около 10 век се е намирал укрепен бенедиктински манастир. По-късно той преминава в ръцете на тамплиерите, а когато ордена им е разпуснат и унищожен от папа Климент V и Филип IV Хубави, собствеността преминава в ръцете на хоспиталиерите (предшествениците на днешния Малтийски орден). Кардинално възстановяване на вилата се осъществява през 15 и 17 век. През 1869 г. Италия признава Магистралната вила за собственост на Суверенният Малтийски орден.

В градината на вилата се намира църквата на ордена „Санта Мария дел Приорато“, древна църква напълно преработена от Пиранези през 1765 г., може би най-старият прим за неокласическа архитектура в Рим.

Интересен факт[редактиране | редактиране на кода]

Вида на отвора.

Във вратите на резиденцията на малтийските рицари в Авентина, Магистралната вила, по проект на Джовани Пиранези е направен специален отвор. Има мнение, че оттам се виждат цели три държави: Малтийския орден (на когото принадлежи резиденцията), Ватикан (базиликата Свети Петър) и Италия (на която принадлежи всичко отстрани). Да се отличи вида на отвора от обикновените прозорци на замъка е лесно: на него винаги дежури въоръжен карабинер[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Путеводитель по Риму. Семь холмов – Авентинский холм