Мажит Гафури (къща музей)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мемориална къща музей Мажит Гафури
Мәжит Ғафуриҙың мемориаль йорт-музейы
Музеи в Башкортостан
Музей Мажита Гафури.jpg
Външен изглед към къщата музей
Местоположение Уфа
Тематика история на Мажит Гафури
Основан 1948 г.
Работно време от вторник до събота
10:00 – 18:00 ч.
четвъртък 14:00 – 21:00
Допълнителна информация
Адрес ул. „Гогол“ №28, Уфа
Сайт mazhit-gafuri.ru/part/museum/
Местоположение в Уфа
Мемориална къща музей Мажит Гафури в Общомедия

Мемориална къща музей Мажит Гафури (на башкирски: Мәжит Ғафуриҙың мемориаль йорт-музейы), е културно-историческа институция в град Уфа, Башкортостан, музей представящ живота и творчеството на писателя, народния поет на Башкортостан Мажит Гафури (1880 – 1934).

История[редактиране | редактиране на кода]

Мемориалната къща музей на Мажит Гафури е един от първите литературни музеи в Русия и в Република Башкортостан, организирани след Октомврийската революция. Музеят е основан и открит през януари 1948 г., 14 години след смъртта на поета. Мажит Гафури е живял в тази къща със семейството си от 1923 до 1934 година.

Сградата на музея е архитектурен паметник от 19 век. По време на Втората световна война в тази сграда се помещава редакцията на украинския вестник „Култура и живот“.

Мемориалната къща музей на Мажит Гафури е клон на Националния литературен музей на Държавния институт за култура и изкуство на Република Башкортостан.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Основната експозиция разказва за живота и творчеството на националния поет на Башкирия Мажит Гафури. В къщата са запазени не само ръкописите и документите, принадлежащи на литературната фигура, но и обзавеждането, детайлите от интериора на къщата от началото на 20 век. Музейните фондове съдържат мемориални вещи, ръкописи, принадлежали на Мажит Гафури.

Три от общо шестте зали на музея, дневната, спалнята и кабинета, пресъздават точно интериора и обзавеждането на стаите, в които е живял Габделмажит Нурганиевич. Останалите три съдържат изложение за живота и творчеството на поета във всичките му подробности.

През 2018 г. е направен специален печат, посветен на Мемориалната къща-музей Маджид Гафури, който е включен в пощенската услуга в Башкортостан. Направен е по инициатива на Башкортостанския клон на руските пощи и е посветен на 70-годишнината на къщата музей. Картината изобразява къщата с надпис „Къща-музей Маджид Гафури“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мәжит Ғафуриҙың мемориаль йорт-музейы“ в Уикипедия на башкирски език. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.