Македонски студентски лист

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Македонски студенски лист)
„Македонски студенски лист“
„Македонски студенски листъ“
брой 1
Информация
Начало4 декември 1931 година
Край1 юни 1932 година
ИздателМакедонска народна студентска група
РедакторД. Петков
Езикбългарски
Политическикомунистически
Свързани вестнициМакедонска студентска трибуна
Македонска младеж

„Македонски студентски лист“ е български комунистически вестник, орган на Македонската народна студентска група на емигранти от Македония. Редактор е Д. Петков, но фактически редактори са Коста Веселинов, Васил Хаджикимов, Михаил Сматракалев, Коста Николов. Печата се в печатница „Игнатов“ и в печатниците „Съгласие“ и „Родопи“.

Вестникът се обявява за „орган на прогресивните македонски студенти в България“ и е за образуване на Общ македонски народен студентски съюз. Обявява се за Независима Македония в Балканска федерация на свободните републики. На практика вестникът е неофициален орган на ВМРО (обединена) и е забранен след шестия му брой. Продължава съществуването си като вестник „Македонска студентска трибуна“.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иванчев, Димитър. Български периодичен печат, 1844 – 1944: анотиран библиографски указател. Т. 1. София, Наука и изкуство, 1962. с. 462.
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 877. (на македонска литературна норма)