Маконде (език)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Маконде е език, който се говори от етническата група Маконде в югоизточна Танзания и северен Мозамбик. Маконде е централен банту език, близък до и свързан с езика яо. Диалектът Матембуе произлиза от тях, но може да не е маконде.

Термин, произлязъл от езика маконде, е името на пренасяната от комари смъртоносна треска чикунгуня (в превод „това, което се извива“), тъй като заболяването за пръв път е открито на платото Маконде. Често погрешно се смята, че този термин произлиза от езика суахили.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Makonde language“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.