Малък нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Малък нирец
Mergellus albellus, Zevenhuizen, Texel, Netherlands 1.jpg
малък нирец
Mergellus albellus, Killingworth Lake, Northumberland 1.jpg
малък нирец
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Mergellus Малки нирци
вид: M. albellus Малък нирец
Научно наименование
Уикивидове Mergellus
Selby, 1840
Уикивидове Mergellus albellus
Linnaeus, 1758[2][3][4]
Синоними
  • Mergus albellus (Linnaeus, 1758)
малък нирец в Общомедия

Малкия нирец (Mergellus albellus), е сравнително дребна птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Това е най-дребният по размери нирец. Дължина на тялото: 40 cm. Размах на крилете: 62 cm. Тежи между 500 и 950 грама. Изразен полов диморфизъм. Бялото оперение на мъжкия има украса от черна маска и тънки черни ивици по тялото. Женската е сива с кафява глава. Клюнът е къс, със зъбци. С тяхна помощ и с подобието на кука на края на клюна може да лови и хлъзгави риби. Плува и се гмурка добре. Може да излети директно от водата, без да се засилва. Ударите с криле са много бързи. Когато се приводнява, пикира към водата и забавя полета в последния момент.полета в последния момент.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в северните части на Скандинавкия полуостров и Азия. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия – Китай, Япония и Иран. В България е представен с не много голяма численост – основно край езерата по Дунавското и Черноморското крайбрежие. Обитава езера и реки в тундрата и тайгата.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Обществена птица. Живее на малки групи, с изключение на периода на мътене. Социален вид е и може да живее в група и с други видове патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни безгръбначни, риби до 6 cm дължина, водни насекоми, много малък дял от диетата и заема растителната храна. Обикновено търси храна в плитки води, денем. По време на хранене се гмурка до около 30 m дълбочина и прекарва под водата средно 15 секунди, рядко половин минута.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Прави гнездото си в хралупи на дървета. Чифтосва се март-април. Гнезди май-юни и мъти около 4 седмици. Гнезди край езера, заобиколени от гори. Снася 5 – 11 кремави яйца. Мъти само женската в продължение на 26 – 28 дни. Майката сама отглежда малките. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами. Когато мъжкият изпълнява брачен танц, обикаля около женската и изправя кичура пера, който се намира над челото му.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Тази интересна и красива птица е поредната, която е застрашена поради унищожаването и намаляването на влажните зони.

Защитен вид на територията на България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Mergellus albellus'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.
  2. указано в: IOC World Bird List. Version 7.3
  3. указано в: IOC World Bird List Version 7.2
  4. указано в: IOC World Bird List. Version 7.1