Направо към съдържанието

Малък нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малък нирец
♂ Малък нирец
Малък нирец
♀ Малък нирец
Малък нирец
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
(без ранг):Архозавроморфи (Archosauromorpha)
(без ранг):Архозаври (Archosauria)
(без ранг):Динозавроморфи (Dinosauromorpha)
(без ранг):Динозавроподобни (Dinosauriformes)
разред:Гущеротазови (Saurischia)
(без ранг):Неотераподи (Neotheropoda)
отдел:Манираптообразни (Maniraptoriformes)
(без ранг):Авиали (Avialae)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
род:Mergellus
вид:Малък нирец (M. albellus)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Малък нирец в Общомедия
[ редактиране ]

Малкият нирец (Mergellus albellus) е сравнително дребна птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Това е най-дребният по размери нирец. Дължина на тялото: 38-44 cm[2]. Размах на крилете: 56-69 cm[3]. Тежи между 500 и 950 грама. Изразен полов диморфизъм. Бялото оперение на мъжкия има украса от черна маска и тънки черни ивици по тялото. Женската е сива с кафява глава. Клюнът е къс, със зъбци. С тяхна помощ и с подобието на кука на края на клюна може да лови и хлъзгави риби. Плува и се гмурка добре. Може да излети директно от водата, без да се засилва. Ударите с криле са много бързи. Когато се приводнява, пикира към водата и забавя полета в последния момент.

Гнезди в северните части на Скандинавкия полуостров и Азия. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия – Китай, Япония и Иран. В България е представен с не много голяма численост – основно край езерата по Дунавското и Черноморското крайбрежие. Обитава езера и реки в тундрата и тайгата.

Начин на живот и хранене

[редактиране | редактиране на кода]

Обществена птица. Живее на малки групи, с изключение на периода на мътене. Социален вид е и може да живее в група и с други видове патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни безгръбначни, риби до 6 cm дължина, водни насекоми, много малък дял от диетата ѝ заема растителната храна. Обикновено търси храна в плитки води, денем. По време на хранене се гмурка до около 30 m дълбочина и прекарва под водата средно 15 секунди, рядко половин минута.

Моногамна птица. Прави гнездото си в хралупи на дървета. Чифтосва се март-април. Гнезди май-юни и мъти около 4 седмици. Гнезди край езера, заобиколени от гори. Снася 5 – 11 кремави яйца. Мъти само женската в продължение на 26 – 28 дни. Майката сама отглежда малките. Те се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят сами. Когато мъжкият изпълнява брачен танц, обикаля около женската и изправя кичура пера, който се намира над челото му.

Допълнителни сведения

[редактиране | редактиране на кода]

Тази интересна и красива птица е поредната, която е застрашена поради унищожаването и намаляването на влажните зони.

Защитен вид на територията на България.

  1. Mergellus albellus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Svensson, Lars. Birds of Europe. 41 William Street, Princeton, New Jersey 08540, PRINCETON UNIVERSITY PRESS, 2009. ISBN 9780691143927. с. 42.
  3. Svensson, Lars. Birds of Europe. 41 William Street, Princeton, New Jersey 08540, PRINCETON UNIVERSITY PRESS, 2009. ISBN 9780691143927. с. 42.