Малък нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малък нирец
Mergellus albellus, Zevenhuizen, Texel, Netherlands 1.jpg
малък нирец
Mergellus albellus, Killingworth Lake, Northumberland 1.jpg
малък нирец
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Mergellus Малки нирци
вид: M. albellus Малък нирец
Научно наименование
Уикивидове Mergellus
Selby, 1840
Уикивидове Mergellus albellus
Linnaeus, 1758[2][3][4]
Синоними
  • Mergus albellus (Linnaeus, 1758)
малък нирец в Общомедия

Малкия нирец (Mergellus albellus), е сравнително дребна птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Това е най-дребният по размери нирец. Дължина на тялото: 40 cm. Размах на крилете: 62 cm. Тежи между 500 и 950 грама. Изразен полов диморфизъм. Бялото оперение на мъжкия има украса от черна маска и тънки черни ивици по тялото. Женската е сива с кафява глава. Клюнът е къс, със зъбци. С тяхна помощ и с подобието на кука на края на клюна може да лови и хлъзгави риби. Плува и се гмурка добре. Може да излети директно от водата, без да се засилва. Ударите с криле са много бързи. Когато се приводнява, пикира към водата и забавя полета в последния момент.полета в последния момент.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в северните части на Скандинавкия полуостров и Азия. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия – Китай, Япония и Иран. В България е представен с не много голяма численост – основно край езерата по Дунавското и Черноморското крайбрежие. Обитава езера и реки в тундрата и тайгата.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Обществена птица. Живее на малки групи, с изключение на периода на мътене. Социален вид е и може да живее в група и с други видове патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни безгръбначни, риби до 6 cm дължина, водни насекоми, много малък дял от диетата и заема растителната храна. Обикновено търси храна в плитки води, денем. По време на хранене се гмурка до около 30 m дълбочина и прекарва под водата средно 15 секунди, рядко половин минута.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Прави гнездото си в хралупи на дървета. Чифтосва се март-април. Гнезди май-юни и мъти около 4 седмици. Гнезди край езера, заобиколени от гори. Снася 5 – 11 кремави яйца. Мъти само женската в продължение на 26 – 28 дни. Майката сама отглежда малките. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами. Когато мъжкият изпълнява брачен танц, обикаля около женската и изправя кичура пера, който се намира над челото му.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Тази интересна и красива птица е поредната, която е застрашена поради унищожаването и намаляването на влажните зони.

Защитен вид на територията на България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Mergellus albellus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)
  2. указано в: IOC World Bird List Version 9.1
  3. указано в: IOC World Bird List Version 8.2
  4. указано в: Clements Checklist of Birds of the World