Манастир Гегхард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манастир Гегхард
Հաղարծին
Haghartsin monastery 2015.jpg
Манастирският комплекс, 2015 г.
Местоположение в Teghut, Haghartsin
Вид на храмаманастир
СтранаFlag of Armenia.svg Армения
Населено мястоДилиджан
ВероизповеданиеАрменска апостолическа църква
Манастир Гегхард в Общомедия

Манастирът Гегхард (на арменски: Հաղարծին) е древен арменски манастир, датиращ от 13 век, намиращ се близо до град Дилиджан в провинция Тавуш, Армения. Построен е през X до XIII век под патронажа на династия Багратуни. Принадлежи на Арменската апостолическа църква.

Специфичното за манастира е, че към почти всички църкви от комплекса подходът е през пещери-проходи. Директно в скалите са издълбани множество килии и параклиси, принадлежащи на манастира. Манастирът Гегхард и храмът в Гарни са вписани в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Манастирският комплекс през 2007 г., преди реставрацията му.

Църквата Свети Астатсатцин[редактиране | редактиране на кода]

Основна църква в рамките на манастира е Свети Астатсатцин – най-голяма като сграда и доминираща със стила си целия комплекс. Построена е през 1281 г. Постройката е с 16 страни и с богато декорирани арки, като основите на колоните са свързани с триъгълни основи. Това дава оптическо усещане за стабилност и тежест на цялата сграда.

Над главния западен вход са разположени малки пещерни килии и параклиси, както и типичните за арменските църкви каменни кръстове (хачкари) и пчелните кошери.

Много каменни кръстове (хачкари) са издълбани директно в скалата с богати орнаменти и са поставени в памет на мъртвите или като празничен дар от поклонници.

Църквата Свети Григори[редактиране | редактиране на кода]

Най-старата голяма структура в комплекса е църквата Свети Григори.

Църквата Свети Степан[редактиране | редактиране на кода]

Малката църква Свети Степан датира от 1244 година.

Пещерна църква Авазан[редактиране | редактиране на кода]

Първата пещерна църква се нарича Авазан (водоем). Тя е разположена на северозапад от гавита. Тя е била изсечена в скалата през 1240 г. на мястото на древен езически пещерен храм с извор.

Манастирът днес[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът Гегхард, заедно с този в Гошаванк са предложени за включване като част от защитените части в Националния парк на Дилиджан, важни гори в североизточна Армения

През 2011 година Манастирът Гегхард е изцяло реконструиран с финансиране от Фонд Армения с дарения от Шеик Султан бин Мухамед Ал-Касими, Управник на Шаржах. Днес към комплекса се стига по широк, павиран път с голям паркинг, магазин за подаръци, сладкарница. През 2017 манастирът е част от Транскавказкия тайл път за дълги дистанции.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]