Манастир Гегхард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манастир Гегхард
Հաղարծին
Манастирският комплекс, 2015 г.
Манастирският комплекс, 2015 г.
Карта Местоположение
Вид на храмаманастир
Страна Армения
Населено мястоДилиджан
РелигияАрменска апостолическа църква
Манастир Гегхард в Общомедия

Манастирът Гегхард (на арменски: Հաղարծին) е древен арменски манастир, датиращ от 13 век, намиращ се близо до град Дилиджан в провинция Тавуш, Армения. Построен е през X до XIII век под патронажа на династия Багратуни. Принадлежи на Арменската апостолическа църква.

Специфичното за манастира е, че към почти всички църкви от комплекса подходът е през пещери-проходи. Директно в скалите са издълбани множество килии и параклиси, принадлежащи на манастира. Манастирът Гегхард и храмът в Гарни са вписани в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Манастирският комплекс през 2007 г., преди реставрацията му.

Църквата Свети Астатсатцин[редактиране | редактиране на кода]

Основна църква в рамките на манастира е Свети Астатсатцин – най-голяма като сграда и доминираща със стила си целия комплекс. Построена е през 1281 г. Постройката е с 16 страни и с богато декорирани арки, като основите на колоните са свързани с триъгълни основи. Това дава оптическо усещане за стабилност и тежест на цялата сграда.

Над главния западен вход са разположени малки пещерни килии и параклиси, както и типичните за арменските църкви каменни кръстове (хачкари) и пчелните кошери.

Много каменни кръстове (хачкари) са издълбани директно в скалата с богати орнаменти и са поставени в памет на мъртвите или като празничен дар от поклонници.

Църквата Свети Григори[редактиране | редактиране на кода]

Най-старата голяма структура в комплекса е църквата Свети Григори.

Църквата Свети Степан[редактиране | редактиране на кода]

Малката църква Свети Степан датира от 1244 година.

Пещерна църква Авазан[редактиране | редактиране на кода]

Първата пещерна църква се нарича Авазан (водоем). Тя е разположена на северозапад от гавита. Тя е била изсечена в скалата през 1240 г. на мястото на древен езически пещерен храм с извор.

Манастирът днес[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът Гегхард, заедно с този в Гошаванк са предложени за включване като част от защитените части в Националния парк на Дилиджан, важни гори в североизточна Армения

През 2011 година Манастирът Гегхард е изцяло реконструиран с финансиране от Фонд Армения с дарения от Шеик Султан бин Мухамед Ал-Касими, Управник на Шаржах. Днес към комплекса се стига по широк, павиран път с голям паркинг, магазин за подаръци, сладкарница. През 2017 манастирът е част от Транскавказкия тайл път за дълги дистанции.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]