Маратонки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Маратонки "Reebok"

Маратонките са вид обувки предназначени за спортуване. При ползването им и маратонките и краката на човек са подложени на големи натоварвания. С тези натоварвания е съобразен дизайнът им и материалите от които се произвеждат. Поради това маратонките са леки, здрави, проветриви и удобни, което е причина освен за спорт да се използват и в ежедневието. За децата, тинейджърите и не малък процент от възрастните маратонките са основната ежедневна обувка.

Видове маратонки[редактиране | редактиране на кода]

Различните видове спорт натоварват по различен начин краката и маратонките. Съобразяването с тези разлики е довело до обособяване на различни конструкции.

 • за джогинг и ходене  — Леки маратонки с мека подметка, извита при пръстите на горе.В задната част на подметката често се имплантират камери с гел или въздух за по-добра абсорбация на удара който се получава при стъпването на петата. Горната част(саята) е от лека дишаща материя.
 • за баскетбол  — маратонки с увеличена височина с цел обхващането и поддържането на глезена.Подметките са дебели и абсорбиращи натоварвания както в областта на петите така и в областта на пръстите.
 • за бягане по писта (щпайкове)  — след като на олимпиадата през 1936 г. спринтьор Джеси Оуенс печели 4 златни медала с новите обувки–шпайкове на марката Пума АГ, шпайковете стават стандарт за всички видове бягания по писта. Шпайковете са изключително леки маратонки с шипове(шпайкове) в предната част на подметката, които забивайки се в пистата осигуряват огромно сцепление.
 • за тенис  — маратонки със здрава, обикновено кожена горна част(сая). Подметките са подложени на усилено триене при постоянните резки тръгвания и спирания на спортуващия. Затова материалите от които са направени са с повишена износоустойчивост.
 • за футбол — леки маратонки със бутонки по подметките за добро сцепление с тервата. Горната част е от кожа за по-плътен удар по топката и за по голяма устойчивост на износване.
 • за скейтборд — маратонки с равна дебела подметка за по-добро сцепление с дъската покрита със шкурка и в същото време абсорбиращи натоварванията в ходилото и петата. Здрава горна част, често с удебелени езици, усилена в областа на петата и пръстите, целяща да предпази ходилото на спортуващия от честите удари при изпълнението на различните фигури.[1]

Производители[редактиране | редактиране на кода]

 1. Adidas
 2. Nike
 3. Puma
 4. Reebok
 5. Asics
 6. Converse
 7. Ethletic
 8. Fila
 9. Merrell
 10. PF Flyers
 11. Skechers
 12. Vans

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 • Обувки за скейтборд