Маратонки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маратонки Reebok

Маратонките са вид обувки, предназначени за спортуване. При ползването им и маратонките и краката на човек са подложени на големи натоварвания. С тези натоварвания е съобразен дизайнът им и материалите, от които се произвеждат. Поради това маратонките са леки, здрави, проветриви и удобни, което е причина освен за спорт да се използват и в ежедневието. За децата, тийнейджърите и немалък процент от възрастните маратонките са основната ежедневна обувка.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Различните видове спорт натоварват по различен начин краката и маратонките. Съобразяването с тези разлики е довело до обособяване на различни конструкции.

  • за джогинг и ходене – Леки маратонки с мека подметка, извита при пръстите на горе. В задната част на подметката често се имплантират камери с гел или въздух за по-добро абсорбиране на удара, който се получава при стъпването на петата. Горната част (саята) е от лека дишаща материя.
  • за баскетбол – маратонки с увеличена височина с цел обхващането и поддържането на глезена. Подметките са дебели и абсорбиращи натоварвания както в областта на петите така и в областта на пръстите.
  • за бягане по писта (шпайкове) – след като на олимпиадата през 1936 г. спринтьорът Джеси Оуенс печели 4 златни медала с новите обувки – шпайкове на марката Пума АГ, шпайковете стават стандарт за всички видове бягания по писта. Шпайковете са изключително леки маратонки с шипове (шпайкове) в предната част на подметката, които забивайки се в пистата осигуряват огромно сцепление.
  • за тенис – маратонки със здрава, обикновено кожена горна част (сая). Подметките са подложени на усилено триене при постоянните резки тръгвания и спирания на спортуващия. Затова материалите от които са направени са с повишена износоустойчивост.
  • за футбол (бутонки) – леки маратонки с бутонки по подметките за добро сцепление с тревата. Горната част е от кожа за по-плътен удар по топката и за по-голяма устойчивост на износване.
  • за скейтборд – маратонки с равна дебела подметка за по-добро сцепление с дъската покрита с шкурка и в същото време абсорбиращи натоварванията в ходилото и петата. Здрава горна част, често с удебелени езици, усилена в областта на петата и пръстите, целяща да предпази ходилото на спортуващия от честите удари при изпълнението на различните фигури.

Производители[редактиране | редактиране на кода]

  1. Adidas
  2. Nike
  3. Puma
  4. Reebok
  5. Asics
  6. Converse
  7. Ethletic
  8. Fila
  9. Merrell
  10. PF Flyers
  11. Skechers
  12. Vans

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]