Марка на Билунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маркграфството на Билунгите преди 983 г.

Марката на Билунг или Марката на Билунгите (на немски: Mark der Billunger, Mark der Billunger) е историческо маркграфство през Средновековието, което съществува от 936 г. до 983 г. Наречена е на род Билунги.

Марката на Билунгите се намирала между Елба и Балтийско море и обхващала територията на по-късния Мекленбург и западна Предна Померания. Тя граничела на север с Балтийско море, на изток с Херцогство Полша, на юг със Саксонската източна марка и на запад с племенното херцогство Саксония.

Марката е образувана през 936 г., когато Херман Билунг получава от херцога на Саксония и крал Ото I като princeps militiae (маркграф) задачата да пази границата на Източното франкско кралство и господството над редарите, абодритите, полабите, вагрите и цирципаните. Марката е наречена на него Билунг.

След Славянското въстание от 983 г. Марката на Билунгите е ликвидирана от Саксония. Събитията на тази територия са описани преди всичко в Chronica Slavorum на Хелмолд Босауски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II: New East Frontier Colonial Germany. New York: Frederick Ungar, 1928.