Марко Корнаро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марко Корнаро
Marco Cornaro
дож на Венеция
Роден
1285 г.
Починал
13 януари 1368 г. (83 г.)
ПогребанВенеция, Италия

Религиякатолицизъм
Семейство
Други родниниКатерина Корнаро
Марко Корнаро в Общомедия

Марко Корнаро (на италиански: Marco Cornaro или на венецианското наречие Marco Corner) е 59-ият венециански дож от 1365 до 1368 г.

Произлизащ от една от най-старите патрициански фамилии във Венеция, извеждаща своето родословие още от времето на римляните,[1] Корнаро е избран за дож през 1368 г. на 80–годишна възраст след дълга кариера на различни висши административни длъжности.[2] Многократно е посланик при император Карл IV и при папа Климент VI, също така участва в делегацията на Венеция при избирането на папа Урбан V в Авиньон.

По време на своите две години и половина начело на Венеция, Корнаро за разлика от арогантния си предшественик демонстрира лоялност към републиката и респект към обикновените граждани. Успява и да възстанови търговията с Египет, прекъсната в предишни години поради наложената забрана от папата да се търгува с мюсюлманите, но Корнаро убеждава новия папа да отмени тази забрана.

Умира на 13 януари 1368 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Първият брак на Марко Корнаро е с Джована Скромени от Падуа, от която има трима сина и две дъщери. Вторият му брак е с Катерина, за която е известно единствено, че била от скромно потекло – всъщност точно произходът на жена му е причина някои членове на Съвета да бъдат против избирането на Корнаро за дож.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Лоренцо Челси дож на Венецианската република (1365 – 1368) Андреа Контарини