Направо към съдържанието

Марк Дейвид Чапман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марк Дейвид Чапман
Mark David Chapman
американски престъпник
9 декември 1980 г.
Роден
10 май 1955 г. (69 г.)

РелигияАдвентизъм
Учил вКовенант колидж
Престъпна дейност
Известен субийство на Джон Ленън
Дата на арест8 декември 1980 г.
Присъдадоживотен затвор
Затвор„Грийн Хейвън“
Семейство
МайкаДайън Елизабет Пиз
СъпругаГлория Чапман
Децаняма
Марк Дейвид Чапман в Общомедия

Марк Дейвид Чапман (на английски: Mark David Chapman), роден на 10 май 1955 г. във Форт Уърт, Тексас, е човекът, застрелва на 8 декември 1980 г. бившия член на „БийтълсДжон Ленън на връщане от звукозаписното студио. Според съдебните психиатри Чапман е имал психично разстройство, но е бил вменяем и при извършване на престъплението е съзнавал какво върши. Основният мотив за престъплението, според самия Чапман и мнението на психолози, е желанието да стане известен. Въпреки очевидните му психични проблеми, Чапман е осъден на доживотен затвор.

Чапман прекарва по-голямата част от деня на убийството пред къщата на Ленън, и когато Ленън тръгва за звукозаписното студио около 16:00 часа, той го моли за автограф върху албума Double Fantasy. В този момент фотограф прави снимка на Ленън и Чапман; тази снимка става предпоследната снимка на Ленън през живота му. Копието от албума Double Fantasy, който Джон Ленън подписва за Чапман, е продадено на търг през март 2011 г. за 530 хиляди паунда.

В 22:50 ч., когато Джон Ленън и Йоко Оно излизат от студиото, Ленън разпознава Чапман и му кимва. Чапман оставя Ленън да го подмине, след което го повиква и стреля пет пъти в гърба му от близко разстояние (Ленън е улучен от четири куршума). След това Чапман сваля якето си, за да покаже, че вече няма оръжие, сяда на асфалта под уличната лампа и започва да чете книгата на Дж. Д. СелинджърСпасителят в ръжта“. Ленън почива на път за болницата от загуба на кръв; смъртта му е констатирана според различни източници в 23:07 или 23:15 часа. Чапман не се опитва да избяга от местопрестъплението и не оказва съпротива при ареста. По-късно споделя, че тази книга го е вдъхновила и мотивирала, като се е идентифицирал с главния герой на книгата – млад бунтар, борещ се срещу лъжата на света на възрастните.[1][2]

През 2000 г., с навършването на 20 години от произнасянето на присъдата, Марк Чапман получава правото да подава веднъж на всеки 2 години молби за помилване и условно-предсрочно освобождаване; до ноември 2022 г. са подадени 12 молби. Според много юристи най-вероятно никога няма да бъде помилван, тъй като освобождаването на убиеца на Джон Ленън би предизвикало силен политически и обществен резонанс.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gaines, James R. (March 9, 1987). "Mark Chapman Part III: the Killer Takes His Fall". People. Vol. 27 no. 10.
  2. Gaines, James R. (February 23, 1987). "Mark Chapman Part I: the Man Who Shot Lennon". People. Vol. 27 no. 8. New York City: Meredith Corporation.
  3. Lennon killer denied parole