Маро Дука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маро Дука
Μάρω Δούκα
писателка от Гърция
Родена
1947 г. (72 г.)

Образование Атински университет
Научна дейност
Образование Атински университет

Маро Дука (на гръцки: Μάρω Δούκα) е гръцка писателка. Родена през 1947 г. в град Ханя на остров Крит, тя живее от 1966 г. в Атина. Изучава история и археология в Атинския университет. Започва да публикува творбите си през 1970-те години - първият ѝ разказ „Котелът“ („Η Πηγάδα“) излиза през 1974 г. само няколко месеца след като диктатурата на „черните полковници“ пада от власт и в основата му лежи историята на нейното задържане от Военната хунта през 1967 г.

Удостоена е с наградите „Никос Казандзакис“ на град Ираклион за романа „Златото на глупците“ (Η αρχαία σκουριά), в който основната тема отново е непопулярната в страната диктатура на полковниците,[1] и с Държавната награда на Гърция за литература за романа „Плаващият град“ (Η πλωτή πόλη). През 2005 г. печели и „Балканика“ - наградата на писателите от Балканите за романа „Невинни и виновни“ (Αθώοι και φταίχτες)[2], чийто сюжет засяга раздорите между гърците и турците на родния ѝ Крит.

Други призове - наградата на фондация „Костас и Елени Уранис“ на Атинската академия[3] и наградата за поезия „Кавафис“ на името на гръцкия поет Константинос Кавафис през 2005 г.[4]

Маро Дука е основател и член на „Обществото на гръцките автори“. На изборите през 2014 г. тя е избрана в Общинския съвет на Атина като кандидат от листата на партия СИРИЗА.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]