Марсел Марсо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Марсел Марсо
френски мим
Марсел Марсо 
Роден: 22 март 1923 г.
Починал: 22 септември 2007 г. (84 г.)

Марсел Марсо (на френски: Marcel Marceau) е сценичното име на френския мим Марсел Манжел (на френски Marcel Mangel), един от най-известните изпълнители на пантомима в света. За него се смята, че е "главният виновник за възраждане на изкуството на пантомимата след Втората световна война".[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марсел Марсо е роден в Страсбург, Франция на 22 март 1923 г в семейство на евреи. На 16-годишна възраст, когато Франция влиза във Втората световна война, неговото семейство е принудено да напусне дома си. Той по-късно става доброволец в Съпротивата на Шарл дьо Гол и поради факта, че владее перфектно английски език е назначен като офицер за свръзка. По това време сменя и фамилията си. Баща му е арестуван от Гестапо и заточен в концентрационния лагер Аушвиц, където умира.

След войната, вдъхновен от изявите на Чарли Чаплин, Марсел Марсо решава да се занимава с актьорско изкуство. През 1946 Марсел Марсо се записва в Училището за драматично изкуство към Театъра на Сара Бернар в Париж.

През 1947 Марсо създава образа на Бип, тъжен бледолик клоун, който със своя раиран пуловер и захабена оперна шапка — истинско олицетворение на крехкостта на живота — се превръща в неговото друго "Аз". Несполучливите приключения на Бип с всичко и навсякъде са безкрайни.


Мимът Марсел създава истинска промяна и революция в театъра през 50-те години със своите тихи изпълнения, сред които "Ходене срещу вятъра" (вдъхновила Майкъл Джексън за неговата "moonwalk"), "Клетката", "Човекът-маска", "В парка", както и със многобройните си сатирични изпълнения.

През 1978 създава Парижката школа по пантомима, където преподава, за да подготви бъдещето поколение мимове в стилистиката създадено от Етиен Дьокру и неговата "граматиката", и "неподвижната статуя". Член е на Художествена Академията (Франция) от 27 февруари 1991. През 1996 основава фонд за поддръжка на пантомимата в САЩ. Умира на 22 септември 2007 на 84 години.

Отличия и награди[редактиране | редактиране на кода]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • Барбарела (1968) Роже Вадим. Roger Vadim; зрителят чува гласа му за първи път във филма за учителя Пинг
  • Последната Лудост на Мел Брукс (Silent movie) (1976). Странно, но в този филм гласът му звучи за втори път

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. French mime artist Marceau dies. // BBC News, 2007-09-23. Посетен на 2007-09-23.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]