Марян Шарец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марян Шарец
Marjan Šarec
словенски политик
Marjan Šarec in Logatec 2017.jpg
Роден

Образование Люблянски университет
Политика
Партия Листа на Марян Шарец
Министър-председател
13 септември 2018 – 13 март 2020

Уебсайт sarec.si
Марян Шарец в Общомедия

Марян Шарец (на словенски: Marjan Šarec) е словенски политик и бивш комедиен актьор. Той е бивш министър-председател, управлявал през 2018 – 2020 г.

Ранна кариера като комедиант[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва гимназия през 1996 г., Шарец получава актьорска диплома от Академията по театър, радио, филм и телевизия през 2001 г. През следващите години е свързан активно със Словенската национална телевизия, участвайки в различни радио и телевизионни програми. През повечето време се изявява като комедиен и политически сатирик. По това време известният му сценичен персонаж е Иван Серпентиншек, гневен провинциалист от Горна Карниола. Също така имитира няколко известни личности, включително бившия президент Янез Дърновшек, Фидел Кастро, Антон Роп, Янез Янша, Андрей Баюк и др. Работи и като редактор и журналист[1].

Политическа Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Местна политика[редактиране | редактиране на кода]

В местните избори през 2010 г. Шарец се кандидатира за кмет на Камник, град в северно-централна Словения. Нетипично за медийните личности, участващи в национални или местни избори, Шарец печели. След като завършва втори в първия кръг, печели балотажа с малка преднина. Първоначално член на Позитивна Словения, Шарец се включва в изборите през 2014 г. със своя политическа листа и е преизбран в първия кръг с повече от две трети от гласовете.

Президентски избори и премиерство[редактиране | редактиране на кода]

През май 2017 г. Шарец обявява, че ще се кандидатира на предстоящите президентски избори на 22 октомври. Въпреки медиите, напомнящи за кариерата му на комедиант, той заявява, че е напълно сериозен в намеренията си. Критикувайки действащия президент Борут Пахор за отношението му към президентските функции, той е смятан за силен кандидат, способен да привлече гласовете на младото поколение и гласоподавателите, клонящи към десните партии. В първия кръг Шарец печели 25% от гласовете, а на последвалия балотаж губи с малка разлика.

Кандидат Първи кръг Балотаж
гласове % гласове %
Марян Шарец 186.235 24,76 % 334.239 46,91%

Неговата „Листа на Марян Шарец“ участва в парламентарните избори през юни 2018 г. и с близо 13% става втора политическа сила. На 13 септември 2018 г. той оглавява правителство на петпартийна коалиция, но на 27 януари 2020 г. е принуден да подаде оставка поради вътрешноправителствена криза и разпад на управляващото мнозинство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Мирослав Церар министър-председател на Словения (13 септември 2018 – 13 март 2020) Янез Янша