Марян Шарец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марян Шарец
Marjan Šarec
словенски политик
Marjan Šarec - 52113669487 (cropped).jpg
Роден

Учил в Люблянски университет
Политика
Партия Листа на Марян Шарец
Министър-председател
13 септември 2018 – 13 март 2020

Уебсайт sarec.si
Марян Шарец в Общомедия

Марян Шарец (на словенски: Marjan Šarec) е словенски политик и комик. Той е бивш министър-председател, управлявал през 2018 – 2020 г.

Ранна кариера като комедиант[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва гимназия през 1996 г., Шарец получава актьорска диплома от Академията по театър, радио, филм и телевизия през 2001 г. През следващите години е свързан активно със Словенската национална телевизия, участвайки в различни радио и телевизионни програми. През повечето време се изявява като комик, осмиващ политиката. По това време известният му сценичен персонаж е Иван Серпентиншек, гневен провинциалист от Горна Карниола. Също така имитира няколко известни личности, включително бившия президент Янез Дърновшек, Фидел Кастро, Антон Роп, Янез Янша, Андрей Баюк и др. Работи и като редактор и журналист[1].

Политическа Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Местна политика[редактиране | редактиране на кода]

В местните избори през 2010 г. Шарец се кандидатира за кмет на Камник, град в северно-централна Словения. Нетипично за медийните личности, участващи в национални или местни избори, Шарец печели. След като завършва втори в първия кръг, печели балотажа с малка преднина. Първоначално член на Позитивна Словения, Шарец се включва в изборите през 2014 г. със своя политическа листа и е преизбран в първия кръг с повече от две трети от гласовете.

Президентски избори и премиерство[редактиране | редактиране на кода]

През май 2017 г. Шарец обявява, че ще се кандидатира на предстоящите президентски избори на 22 октомври. Въпреки медиите, напомнящи за кариерата му на комедиант, той заявява, че е напълно сериозен в намеренията си. Критикувайки действащия президент Борут Пахор за отношението му към президентските функции, той е смятан за силен кандидат, способен да привлече гласовете на младото поколение и гласоподавателите, клонящи към десните партии. В първия кръг Шарец печели 25% от гласовете, а на последвалия балотаж губи с малка разлика.

Кандидат Първи кръг Балотаж
гласове % гласове %
Марян Шарец 186.235 24,76 % 334.239 46,91%

Неговата „Листа на Марян Шарец“ участва в парламентарните избори през юни 2018 г. и с близо 13% става втора политическа сила. На 13 септември 2018 г. той оглавява правителство на петпартийна коалиция, но на 27 януари 2020 г. е принуден да подаде оставка поради вътрешноправителствена криза и разпад на управляващото мнозинство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Мирослав Церар министър-председател на Словения (13 септември 2018 – 13 март 2020) Янез Янша