Масово убийство в Колумбайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Списък на убитите
1. Рейчъл Скот, 17
2. Дениъл Рорбоу, 15
3. Уилям Сандърс, 47
4. Каси Бернал, 17
5. Стивън Курноу, 14
6. Кори Депутър, 17
7. Кели Флеминг, 16
8. Матю Кечър, 16
9. Дениъл Маузър, 15
10. Айзея Шолс, 18
11. Джон Томлин, 16
12. Лорен Таусенд, 18
13. Кайл Веласкес, 16

Масовото убийство в Колумбайн става във вторник, 20 април, 1999 година в Колумбайнската гимназия в населеното място Колумбайн, окръг Джеферсън, Колорадо, САЩ. Учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд убиват 12 ученици и учител, раняват 21 души, след което се самоубиват. Използвано е автоматично оръжие, сред които е TEC-9.

Обути с военни обувки и в черно, сутринта двамата залагат 2 бомби в столовата на училището, където около 11:17 ч. сутринта се предполага, че има най-много хора. В плановете на двамата се предвижда да дочакат взрива отвън в колата и след това да стрелят по всеки, който се опитва да избяга извън сградата. Техните очаквания са да убият поне 500 души. По щастлива случайност бомбите не се взривяват и разочарованите и разярени Харис и Клиболд влизат в зданието и започват да стрелят по всичко, което се движи.

Мемориал в Колумбайн.

По тази трагедия са заснети няколко филма – „Слон“, „Боулинг за Колумбайн“, „Клас“, „Априлски дъждове“ и други. След масовото убийство от домовете на двете момчета са иззети техните дневници и филм, който двамата са направили за себе си. Макар че истинските причина за тази трагедия да не са съвсем известни, като виновни се цитират:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]