Мач на звездите в НБА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мач на звездите в НБА (на английски: NВА All-Star Game) е ежегоден баскетболен мач, който се провежда между най-добрите действащи играчи на Източната и Западната конференции в НБА. Първият мач се е провел на 2 март 1951 в Бостън. Досега са се провели 63 срещи, в които Изтокът води с убедителна преднина – 37:26 победи.

Уикендът на Мача на звездите се провежда традиционно през февруари и заедно със съпътстващите прояви е най-големия празник на баскетбола в САЩ. В петък се провежда Мачът на новаците, а в събота състезанията за забивки и стрелба от зоната за три точки. Същинския Мач на звездите е оставен за неделния ден.

Стартовият състав за Мача на звездите се избира от феновете чрез гласуване по интернет. Резервните пет играча се избират от треньорите в лигата, като всеки треньор няма право да гласува за играчи от своя отбор. Във всеки Мач на звездите се избира и Най-полезен играч (MVP). Боб Петит и Коби Брайънт са единствените двама играчи в историята печелили отличието по 4 пъти в кариерата си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]