Медицинска терминология

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Медицинската терминология e езикът, много често включващ латински термини и латинска морфология, който медиците използват например за наименования на части от тялото (или анатомична терминология), медицински състояния или заболявания и други медицински наименования.

В това число медицинският жаргон е форма на групов говор, използвана от лекари, медицински сестри, парамедици и други лица от болничния или медицинския персонал [1]. Навлиза особено в попкултурата чрез медицински или криминални сериали като „Спешно отделение“, „Д-р Хаус“, „Военни престъпления“, „Смешно отделение“ и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Valentina Mincheva, English-Bulgarian dictionary of cardiology, изд. Проф. Марин Дринов, 1999, стр. 9
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Medical terminology“ и страницата „Medical slang“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.