Медуза (Караваджо)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Медуза.

Медуза
Medusa by Caravaggio.jpg
Художник Микеланджело да Караваджо
Година 1597
Техника маслени бои върху платно
Размери 60 × 55 cm
Изложена Уфици, Флоренция
Медуза в Общомедия

Караваджо рисува две версии на Медуза, първата през 1596 г. и втората вероятно през 1597 г. Първата версия е известна и като Муртула по името на поета, който писал за нея (48x55 cm) е подписана от Караваджо с името Michel A F, (Michel Angelo Fecit) и е в частна колекция, докато втората версия, която е малко по-голяма (60 x 55 cm) не е подписана и се намира в галерия Уфици във Флоренция.[1][2]

Картината „Медуза“ е поръчана е от кардинал Дел Монте, който поискал Караваджо да нарисува главата на Медуза на церемониалния щит, който да бъде поднесен през 1601 г. на Фердинад I ди Медичи, велик херцог на Тоскана.

Поетът Джамбатиста Марино обявява, че този щит символизирал куража на Дука при победата му над враговете.

Картината е забележителна с това, че усвоява вдлъбнатата повърхност на щита, като създава илюзията за триизмерност на изображението. По този начин главата на Горгона изглежда така разположена в пространството, като че кръвта около шията наистина се стича на земята.

Легендата за Медуза[редактиране | редактиране на кода]

Според древногръцката митология след като убил Медуза, Персей използвал отрязаната ѝ глава като щит, с помощта на който превръщал своите врагове в камъни. В този смисъл през XVI в. било възприето Медуза да се счита за символ на триумфа на разума над чувствителността.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]