Направо към съдържанието

Международен възпоменателен ден на Холокоста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американския сенатор Албън У. Баркли, член на Комитета на американския конгрес за разследване на зверствата на нацистите, на оглед в концентрационния лагер в Бухенвалд, Ваймар, Германия, 24 април 1945 г.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

В Германия[редактиране | редактиране на кода]

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus).

Въведен е на 3 януари 1996 чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим). В своята прокламация Роман Херцог заявява:

Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява.

Освен в Германия и други държави, денят се отбелязва официално в Италия, Израел и Великобритания.

Преразглеждане на историческите факти[редактиране | редактиране на кода]

В Йерусалим се отбелязват 75 години от освобождаването на концлагера Аушвиц. Там се събират над 40 държавни и правителствени ръководители. Почит към жертвите на нацизма изразяват и в Освиенцим. Годишнината се съпровожда от спорове, предимно между Полша и Русия, които помрачават очакванията човечеството да си е взело поука от чудовищните несправедливости, причини унищожаване на милиони човешки животи през войните[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]