Международен възпоменателен ден на Холокоста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американския сенатор Албън У. Баркли, член на Комитета на американския конгрес за разследване на зверствата на нацистите, на оглед в концентрационния лагер в Бухенвалд, Ваймар, Германия, 24 април 1945 г.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста.

Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

В Германия[редактиране | редактиране на кода]

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus).

Въведен е на 3 януари 1996 чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари - датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (или Освиенцим). В своята прокламация Роман Херцог заявява:

Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява.

Освен в Германия и други държави, денят се отбелязва официално в Италия, Израел и Великобритания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Jom haScho'a израелски ден в памет на жертвите на Холокоста
  • Американският ден за почит на загиналите в Холокоста - Days of Remembrance

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]