Международна олимпиада по турски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международна олимпиада по турски език
Международно състезание по компетентности в областта на турския език
Международната олимпиада по турски – в тъмносиньо – държавите от първата олимпиада, а в светлосиньо – по-късно присъединилите се
Данни
Пълно имеUluslararası Türkçe Olimpiyatları
Първа олимпиада1. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 2003
Период30 май - 14 юни
Място на провежданеИстанбул,  Турция
Последно проведена олимпиада11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 2014
Организатор"TÜRKÇEDER"
Езиктурски език

Международната олимпиада по турски език (на турски: Uluslararası Türkçe Olimpiyatları) e състезание за ученици на възраст от 13 до 19 години в областта на турския език.

Първата турска олимпиада се провежда през 2003 година и на нея участват повече от 100 участници от 17 различни страни. На втората олимпиада участват 22 държави, между които и България. Броят на държавите, участващи в състезанието се уголемява всяка година и през 2013 на Олимпиадата участват повече от 1500 участници от 140 страни, намиращи се на 6 континента.

Учениците се надпреварват в различни дисциплини: рецитиране, говорене, писане, граматика, пеене. Учениците от различните отбори трябва да разиграят етюд на турски език, а отделно всеки отбор прави павилион, с който представя страната си пред другите участници.

Организатор на състезанието е турското списание "TÜRKÇEDER", което представлява журнал за изучаващите турски език по света.

Състезанието се провежда в град Истанбул, Турция.