Меламин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Структурна формула
Модел на молекулата

Меламин e химично съединение – 1, 3, 5-триамино-2, 4, 6-триазин; безцветен кристал; тт 354 °C (при разлагане); практически неразтворим в хладка вода и повечето органични разтворители. М. – основа, с киселините образува соли (C3H6N6×HCI и др.), които се разлагат при нагряване. Меламинът се получава от карбамид (урея) CO(NH2)2 при 350 – 450 °C и налягане от 50 – 200 MPa; преди се е произвеждал също и от дициандиамид (NH2CN)2 при температура 180 – 500 °C и налягане от 4 – 20 MPa(40 – 200 kg/sm²).

През 2007 г. производство на меламин в света надхвърля 1 млн. т.

Използва се при производството на меламин-формалдехидни смоли (пластмаси, лепила, лакове, суперпластификатори за бетон), йонообменни смоли, дъбилни вещества, хексахлормеламин, използван при производството на багрила и хербициди, в козметиката. Меламин се влага и при производство на ускорители на растежа на растения (растежни регулатори). Използва се и като небелтъчен източник на азот в храненето на домашния добитък. Обаче през 1978 г. е направен извод за неприемливост на меламина като небелтъчен източник на азот, поради по-бавното му и непълно хидролизиране в сравнение с други – например карбамид (Urea).

Меламинът неетично се използва в производството на хранителни продукти с цел повишаване на измерваната при анализ концентрация на белтъчини. При анализ по методите на Кьелдал (Kjeldahl) и на Дюма (Dumas) съдържанието на белтъчини се оценява по съдържанието на азот.

Меламинови смоли се произвеждат още от 1930 – 1940 г. от мултинационални компании като Ciba® и Henkel®, но без значителен търговски успех.

Поради изключителните му свойства като устойчивост на топлина, светлина, химически вещества, абразивност, и на запалимост, меламинът има успех непосредствено след Втората световна война.

Главното производно на меламин, повече известен под търговското наименование Formica®, в миналото е широко използвано за производство на плоскости в кухни, бистра и ресторанти поради лесната им поддръжка.

Меламинови смоли[редактиране | редактиране на кода]

Най-общите свойства на меламин получен от поликондензация на фениламин и формалдехид са в най-общи линии следните:

  • Бял цвят
  • Кристална структура
  • Устойчивост на висока честота
  • Диелектрична твърдост
  • Термична устойчивост
  • Не се рециклира
  • Твърде устойчив на излъчвания
  • Може да е гладък, бляскав или релефен

Влияние върху здравето[редактиране | редактиране на кода]

Сам по себе си меламинът в ниски дози е безвреден, но с комбинация с цианурова киселина може да доведе до тежки бъбречни заболявания.