Направо към съдържанието

Меласа

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Меласата (от гръцки: melli – мед) представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Качеството на меласата зависи от това колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане e бил използван. Меласата има плътност 1400 кг/м3.

Меласата се използва за храна на селскостопански животни, а също и за производство на ром, спирт, глюкоза и други продукти.

Меласата намира приложение в трипродуктовата схема. Като краен продукт, меласата не се изхвърля, а продължава да се ползва, докато се извлече възможно най-голямо количество захар от нея.

Гъстият сироп се използва масово в производство на сладки храни, желирани бонбони, сосове и напитки като заместител на захарта, тъй като меласата е по-евтина от тръстиковата захар.

Въпреки масовото използване на меласа в храни и напитки, то тя не е за предпочитане напоследък, заради негативните ефекти върху човешкия организъм. В днешно време заместител на меласата може да бъде сироп от стевия или неорганичен захарин.


Хранителните стойности на меласа са както следва:

На 100 грама меласа
Калории 290
% Препоръчителни дневни стойности*
Мазнини 0.1 g 0%
- Наситени мастни киселини 0 g 0%
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 37 mg 1%
Калий 1,464 mg 41%
Въглехидрати 75 g 25%
Фибри 0 g 0%
От които захари 75 g
Протеин 0 g 0%
Витамин C 0% Калций 20%
Желязо 26% Витамин D 0%
Витамин B6 35% Кобаламин 0%
Магнезий 60%

Източници:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168820/nutrients