Мелита Норууд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мелита Норууд
Melita Norwood
шпионка, разузнавач
Родена
Мелита Сирнис
Поксдаун
Починала

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Семейство
Съпруг Хилари Норууд
Деца дъщеря

Мелита Норууд (на английски: Melita Norwood; родена Сирнис, на английски: Sirnis), известна като агент на съветското разузнаване, която в течение на 40 години предава на СССР секретни документи, в това число свързаните с ядрената програма. Разобличена в резултат на предателството на бившия съветски офицер-разузнавач Василий Митрохин[1].

Дъщеря е на емигрант от Латвия.

От 1932 г. работи като секретарка на ръководителя на Британската асоциация за изследвания на цветни метали (British Non-Ferrous Metals Research Association), която е свързана с ядрени изследвания. На 24 години се присъединява към Комунистическата партия на Великобритания[2]..

През 1935 г. тя попада в полезрението на НКВД по препоръка на Андрю Ротщайн[3], от 1937 г. си сътрудничи със съветската разузнавателна служба[3]. Занимава се с предаване на разузнавателна информация и вербуване на персонал. В личното ѝ досие в КГБ е заявено, че тя е „дисциплиниран и отдаден агент, който прави всичко по силите си, за да помогне на съветската разузнавателна дейност“. Тя е най-ценният агент на КГБ във Великобритания.

За първи път през 1945 г. в МИ-5 възникнат подозрения, а през 1965 г. британските тайни служби са убедени, че е агент на КГБ, но нямат доказателства до 1992 г., когато Василий Митрохин бяга в Обединеното кралство. Британските служби се въздържат от разпит и привличане към отговорност, за да избегнат разкриване на методите си на работа.

По данни на вестник „Independent“ тя е предавала информация на СССР от 1937 до 1971 г. През 1958 г. КГБ ѝ определя пенсия за цял живот от 20 паунда на месец. Тя отказва да приеме каквото и да е друго възнаграждение за шпионската си работа, твърдейки, че върши всичко по идейни съображения. Пенсионира се през 1972 година, а през 1979 г. за последен път посещава СССР. През последните години от живота си живее в предградието на Лондон Бекслихит (Bexleyheath).

Кавалер е на ордена Червено знаме на труда (1958 г.).

От 1935 г. е омъжена за Хилари Норууд (починал 1986 г.). Има една дъщеря. На нейния живот е посветен британският филм „Червената Джоана“ от 2018 г. Умира през 2005 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]