Мелита Норууд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мелита Норууд
Melita Norwood
шпионка, разузнавач
Родена
Мелита Сирнис
Поксдаун
Починала

Националност  Великобритания
Работила в Народен комисариат на вътрешните работи
Награди Червено знаме
Семейство
Съпруг Хилари Норууд
Деца дъщеря

Мелита Норууд (на английски: Melita Norwood; родена Сирнис, на английски: Sirnis), известна като агент на съветското разузнаване, която в течение на 40 години предава на СССР секретни документи, в това число свързаните с ядрената програма. Разобличена в резултат на предателството на бившия съветски офицер-разузнавач Василий Митрохин[1].

Дъщеря е на емигрант от Латвия.

От 1932 г. работи като секретарка на ръководителя на Британската асоциация за изследвания на цветни метали (British Non-Ferrous Metals Research Association), която е свързана с ядрени изследвания. На 24 години се присъединява към Комунистическата партия на Великобритания[2]..

През 1935 г. тя попада в полезрението на НКВД по препоръка на Андрю Ротщайн[3], от 1937 г. си сътрудничи със съветската разузнавателна служба[3]. Занимава се с предаване на разузнавателна информация и вербуване на персонал. В личното ѝ досие в КГБ е заявено, че тя е „дисциплиниран и отдаден агент, който прави всичко по силите си, за да помогне на съветската разузнавателна дейност“. Тя е най-ценният агент на КГБ във Великобритания.

За първи път през 1945 г. в МИ-5 възникнат подозрения, а през 1965 г. британските тайни служби са убедени, че е агент на КГБ, но нямат доказателства до 1992 г., когато Василий Митрохин бяга в Обединеното кралство. Британските служби се въздържат от разпит и привличане към отговорност, за да избегнат разкриване на методите си на работа.

По данни на вестник „Independent“ тя е предавала информация на СССР от 1937 до 1971 г. През 1958 г. КГБ ѝ определя пенсия за цял живот от 20 паунда на месец. Тя отказва да приеме каквото и да е друго възнаграждение за шпионската си работа, твърдейки, че върши всичко по идейни съображения. Пенсионира се през 1972 година, а през 1979 г. за последен път посещава СССР. През последните години от живота си живее в предградието на Лондон Бекслихит (Bexleyheath).

Кавалер е на ордена Червено знаме на труда (1958 г.).

От 1935 г. е омъжена за Хилари Норууд (починал 1986 г.). Има една дъщеря. На нейния живот е посветен британският филм „Червената Джоана“ от 2018 г. Умира през 2005 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]