Главно разузнавателно управление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
официалният знак на ГРУ на Русия
неофициална емблема на ГРУ на Русия

Главното разузнавателно управление (на руски: Гла́вное разве́дывательное управле́ние), известно и със съкращението ГРУ, е централният орган на военното разузнаване на (последователно) РККА, Червената/Съветската армия и Въоръжените сили на Руската федерация. Пълното име е Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (Главное разведывательное управление Генерального штаба Вооружённых сил Российской Федерации).

ГРУ е подчинено на началника на Генералния щаб и на министъра на отбраната на Русия (СССР). Занимава се с всички видове разузнаване, обслужващи Въоръжените сили – агентурно, икономическо и радиоелектронно. Устройството на организацията и броя на членовете ѝ е държавна тайна. В началото на 90-те години на миналия век ГРУ преминава на подчинение на териториалните войскови началници, а няколко важни подразделения са разформировани.

История[редактиране | редактиране на кода]

ГРУ е създадено през 1918 г. с цел да управлява цялото военно разузнаване. Съществува като организация и до днес като наследник на съветския едноименен предшественик, но с орязани функции...

За разлика от него съветският Комитет за държавна сигурност е разпуснат и преструктуриран в 2 отделни специални служби - Служба за външно разузнаване и Федерална служба за сигурност, след намесата на КГБ в опита за преврат срещу президента на СССР Михаил Горбачов през август 1991 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]