Меркет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Остров Меркет - Карта на острова, териториално деление
Остров Меркет на картата на Швеция.

Меркет (на шведски: Märket, [mɛrket]) е необитаем остров част от автономната провинция на Финландия Оландски острови. Западната част от острова принадлежи на Швеция, а източната- на Финландия. Островът е и най-западната точка на Финландия.

Меркет е най-малкият по площ остров в света (едва 3 ha), който е поделен между две страни.[1]

Морският фар е построен през 1885 г. от Финландия и се преобразува в автоматичен през 1979 г. При строежа на фара все още не съществувала точна карта на острова и впоследствие се оказало, че той е построен на шведска територия. Поради тази причина границата по-късно била променена за да може фарът да остане на финландска територия. Границата е променена така, че площта и бреговата ивица за всяка от страните не се променя.

След края на Руско-шведската война от 1808 — 1809 година съгласно Фридрихсхамския мирен договор Финландия и Оландските острови са включени в състава на Руската империя. Най-западният от островите Меркет бил поделен поравно между Русия и Швеция, а през 1917 г. с обявяване на независимост на Финландия руската част става финландска. На всеки 25 години се извършва демаркация на границата. Последната такава е извършена през 2006 година.

Морският фар на остров Меркет
Остров Меркет


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Island Superlatives

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Меркет (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.