Метацентрична височина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Отсечката mG е метацентричната височина.

Метацентрична височина – критерий на устойчивостта на съда. Представлява издигането на метацентъра над центъра на тежестта на плаващо тяло. Колкото по-голям е този параметър, толкова по-голяма е началната устойчивост на съда. При постигане на отрицателен знак на метацентричната височина съда губи способността си да плава без крен.

Да се отговори на въпроса „ще се преобърне ли съд с отрицателна метацентрична височина“ е невъзможно, поради това, че метацентричната теория на устойчивостта е вярна само при наклони на съда не повече от 10 градуса.

Въпреки това, в правилата на всички дружества, осъществяващи надзор на техническата експлоатация на съдовете (например, Руския Морски Регистър по Съдоходство, Руския Речен Регистър и др.) е забранена е експлоатацията на съдове, имащи метацентрична височина под 0,2 m.

Характерен пример за тяло, което има нулева метацентрична височина е симетричната плаваща бъчва. В спокойна вода тази бъчва ще се върти около надлъжната си ос под действието на всякакви външни сили (например вятър).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Справочник по теории корабля: В трёх томах. Том 2. Статика судов. Качка судов.
  • Семёнов-Тян-Шанский В. В. Статика и динамика корабля.
  • Наставление по борьбе за живучесть судна (НБЖС), РД 31.60.14 – 81. С приложениями и дополнениями. СПб, ЦНИИМФ, 2004
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Метацентрическая высота“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​