Метрополитен на Торино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Метрополитен Торино)
Торински метрополитен
Metropolitana di Torino
Информация
МястоТорино, Италия
Станции23
Пътници35 432 000 годишно
Пусната4 февруари 2006 г.
Дължина15,1 km
Брой линии1
Работна скорост33 km/h (средна)
80 km/h (максимална)
Схема
Торински метрополитен в Общомедия

Метрополитенът на Торино е метросистемата, обслужваща Торино. Той е 6-ият метрополитен, изграден в Италия след метрополитените в Рим, Милано, Неапол, Катания и Генуа.

Открит е на 4 февруари 2006 г. Състои се от 1 линия, базирана на автоматизираната система VAL. Трасето започва в централната част на Торино при централната гара Порта Нуова, пресича центъра на града при железопътна гара Порта Суза, след това завива на запад и завършва със станция „Ферми“. Станциите са с дължина 60 м и ширина 19 м., коловозите са отделени от пероните посредством защитни стъклени прегради.

Станциите са изграждани по открития способ, а тунелите – посредством тунелопробивни машини (къртици) с външен диаметър 7,8 м.

Работно време на метрото: 04:45 ч. – 24:00 ч. Честота на влаковете: в час пик – през 2 мин., а в останалото време – през 4 мин. до 6 мин.

Подвижен състав[редактиране | редактиране на кода]

По трасето на Торинското метро се движат състави, производство на фирмата Siemens, построени в Австрия. Съставите VAL се състоят от 4 вагонни композиции, дълги 52 м и широки 2,08 м.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]