Метрополитън опера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сегашната сграда на операта в Линкълн Център
Метрополитън опера през 1937 г.

„Метрополитън опера“ (англ.: Metropolitan Opera) е оперен театър в Ню Йорк и най-известната опера на САЩ.

До 1966 г. Метроплитън опера се намира в сграда на Бродуей, на ъгъла на 39-та и 40-та улици. Сегашната сграда на операта е открита на 22 октомври 1883 г. с операта „Фауст“ на Гуно. Архитект на сградата е Кливланд Коди. Инвеститори са няколко богати семейства в града, които били любители на оперното изкуство и искали да имат собствени ложи в театъра. Инвестицията възлизала на 800 млн. долара. В залата за спектакли обаче не е постигната желаната акустика и функционалност. През първия сезон на операта интересът към спектаклите е бил под очаквания и дефицитът достигнал 600 млн. долара. По-нататъшната дейност на операта вече е забележителна и я прави една от най-желаните сцени в света.

През 1966 г. Метрополитън опера се премества в нова сграда - в Центъра на Линкълн за изкуства, намиращ се между алеите Кълъмбъс и Амстердам, и улиците 62-ра и 65-та. В този комплекс се намират, също така, Филхармонията на Ню Йорк (New York Philharmonic), Музикалнатата школа на Джулиард (Juilliard School of Music) и Градската опера на Ню Йорк (The New York City Opera).

В представленията на Метрополитън опера са участвали като гости всички звезди на световната опера - певци, инструменталисти, диригенти и режисьори.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]