Мирово етерично масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мирово етерично масло.
Изсъхнала смола от смирна от Дофар, Оман.

Мировото етерично масло се добива чрез парна дестилация на сурова или изсъхнала смола от смирна – множество малки, бодливи дървесни видове от рода Commiphora, предимно от вида Commiphora Myrrha. Добивите му са около 3 – 5%[1].

Да не се бърка с миро̀то, което е благоуханна смес ползвана при миропомазване.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Маслото е с топъл, горчив и лек аромат, вискозитетно, плътно, тежко, бледо жълто или кехлибарено на цвят, със смолист оттенък[2]. На вкус е люто.

Химичен състав[редактиране | редактиране на кода]

Основните химически компоненти на маслото от смирна са: а-пинен, cadinene, лимонен, cuminaldehyde, евгенол, m-крезол, heerabolene, оцетна киселина, мравчена киселина, кадинен, метокси-фуранодиен, бисаболени, канелен алдехид, куменол, куминов алдехид, елемол, евгенол, фурандиен, фурандиенон, хеераболен, нонакозан, кадинол и други сескитерпени и киселини.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Мировото масло е използвано като лекарство от китайците и египтяните още преди 4000 години. Египтяните са я ползвали като главна съставка в балсамирането на мумии, наред с natron (естествен натриев карбонат). Древните гръцки воини са използвали маслото от смирна за спиране на кръвотечението от раните, които са получили. В древността е имала приложение в козметиката и винопроизводството. Смирната е била толкова ценена, че стойността ѝ се равнявала на златото[3].

На много места по света са използвали мирово масло в религиозни обреди, като например тези, които били посветени на богинята Изида. Билката е спомената многократно и в Библията[4].

Синтетичното масло от смирна има същия, но нетраен аромат.

Терапевтични свойства[редактиране | редактиране на кода]

Терапевтичните свойства на маслото от смирна са: противовъзпалително, антимикробно, противовъзпалително, антисептично, стягащо, балсамово, газогонно, отхрачващо, против паразити, седативно, обезболяващо, еуфорично, противооточно, храносмилателен и белодробен стимулант, стомашно, тонизиращо. Маслото от смирна е ефективно при прекомерна слуз в белите дробове и помага при лечението на настинка, хрема, кашлица, болки в гърлото и бронхит. Използва се още при диария, диспепсия, метеоризъм и хемороиди.

Маслото от смирна може да бъде прието по няколко начина: чрез инхалатори, вода за уста, студен компрес, масажни масла, кремове и лосиони.

Противопоказания[редактиране | редактиране на кода]

Маслото от смирна не е дразнещо или сенсибилизиращо, но във високи дози може да бъде токсично и поради това не бива да се използва по време на бременност, тъй като може да действа като стимулант за матката и да доведе до преждевременно раждане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]