Изида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Изида.

Изида
древноегипетска богиня
Isis.svg
Семейство
Баща Геб
Майка Нут
Братя/сестри Сет
Нефтида
Озирис
Съпруг Озирис
Мин
Серапис
Деца Хор
Анубис
Изида в Общомедия

Изида (3s.t, позната е още като И́сис) – древноегипетска богиня на магията на историята, както и на Египет, на семейството, символ на матримониалната хармония, мъдростта и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите. Изида е сестра и жена на бог Озирис, и майка на Хор.

Изида с йероглифи
stt
H8
B1
ȝs.t

Представя се като жена с йероглифа за трон на главата. По-късно приема отличителните белези на Хатхор – рога на крава и слънчев диск на главата, държаща в ръка свитък папирус. По често е изобразявана като майка, кърмеща своя син Хор. Тъй като отглежда сина си далеч от чичо му Сет – в блатата на Делтата, тя постоянно бди над него от типичните опасности за тръстиковите блата. Египетските жени търсят помощта на богинята, когато техните деца са пострадали от ухапвания от скорпиони и змии – като отъждествяват раненото дете с Хор, се надяват да получат помощта на състрадателната майка Изида. Може да бъде видяна и в изображенията по ковчези и саркофази: като жена с трон на главата и криле, с които закриля мъртвия.

Според един от митовете, Изида успяла да открие тайното име на бог Ра, добивайки по този начин безгранична власт над него и над света.

Богинята Изида, стенопис, около 1360 пр. Хр.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

  • В клипа си за песента Dark Horse, който е на египетска тематика, Кати Пери се появява в края като Изида с разперени крила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Isis“ в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Египтопедия“         Портал „Египтопедия