Мирон от Приен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мирон, на старогръцки език Μύρὀν, е гръцки историк, роден в Приен, чието съществуване не може да се датира с прицизност. Смята се, че е живял през елинистическия период към 3 век пр. Хр. (3 век пр.н.е.).

Историческа бележка[редактиране | редактиране на кода]

Неговата работа, в две книги, която описва господството на Спарта над Месения, ние позната от Павзаний, който го използва за да разкаже историята на войните на Месения. Намираме най-вече факти за първата война, за които Мирон разказва от падането на Амфейа – град близо до границата на Спарта – до смъртта на Аристодем. В светлината на стихотворенията на Тиртей и Рианос, Павзаний, както повечето от по-късните историци, намира своята история белязана от някои неточности и анахронизми. Атеней е запазил два фрагмента от неговите писания относно Илот.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Yvon Garlan, Les Esclaves en Grèce ancienne, La Découverte,‎ p. 155.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Myron de Priène“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.