Митко Щерев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Митко Щерев
Роден
Митко Щерев
28 януари 1946 г. (1946-01-28) (73 г.)

Митко Генчев Щерев е известен български композитор, аранжор и пианист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва музикалното училище в Пловдив - специалност фагот и Академия за музикално и танцово изкуство в същия град.

В средата на 1960-те години започва професионалната си дейност в областта на професионалната музика като ръководител на оркестъра на Емил ДимитровСиньо-белите”.

В началото на 1970-те години е ръководител на оркестър “Маковете”, който съпровожда Лили Иванова.

През 1974 г. М. Щерев създава група “Диана Експрес” и 10 години е свързан изпълнителски и творчески изцяло с нея. Някои от най-големите им хитове са “Северина”, “Душа” и “Наследство”.

Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др., което го прави един от най-изтъкнатите композитори на попмузика в България.

Митко Щерев се реализира като популярен композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: “Дубльорът”, “Осъдени души”, “По хълмовете на времето”, “Човек от народа”, “Адаптация”, “Комбина”, “La Donna E Mobile” и др. През 1996 г. Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

Съюзът на филмовите дейци в България му присъжда награда за музиката към филмите “Вик за помощ” и “Скъпа моя, скъпи мой” през 1986 г. През 2005 г. става носител на Голямата награда на Ямбол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България