Миус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Миус e река в Източна Украйна и Южна Русия.

Преминава през териториите на Луганска и Донецка области в Украйна и на Матвеево-Кургански и Неклиновски райони на Ростовска област (Русия). Влива се в Миуския лиман на Таганрогския залив на Азовско море.

Данни[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на Миус е 258 км, площта на нейния басейн - 6680 км2. Реката извира от склоновете на Донецката планинска верига. Долината ѝ в горното течение има V-образна форма, ширината на която варира от 0,2 до 1,2 км; надолу по течението, в пределите на степната зона, тя се разширява до 5 - 6 км. Бреговете са покрити с ливадна растителност и храсти. Руслото на реката лъкатуши и има ширина 15 - 25 м (в долното течение - до 45 м). Дълбочината на Миус на правите участъци достига до 6 м, а на плитките места намалява до 0,5 м. Средният дебит (на 65 км от устието) е 12,1 м3/сек.

Основни притоци: р. Глухая, р. Кринка (десни); р. Крепенкая и р. Наголная (леви).

Реката замръзва през декември и се размразява през март. Характерни са есенните наводнения. В басейна на Миус има няколко неголеми водохранилища, използвани за водоснабдяване на промишлени предприятия, хидроенергетика и мелиорация. На бреговете на реката и водохранилищата има и обекти за отдих.

Други[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война германските части създават на река Миус силно укрепен отбранителен рубеж (т.н. Миуски фронт), който удържат от декември 1941 до юли 1942 г. и от февруари до август 1943 г. Тогава съветските войски от Южния фронт, в хода на Донбаската настъпателна операция пробиват рубежа в района на Куйбишево. Миуският фронт за дълго задържа придвижването на Червената армия на южното направление - Ростов на Дон e освободен през февруари 1943 г., а недалече намиращият се Таганрог - едва на 30 август същата година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Миус“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.