Михаил Ракиджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Михаил Ракаджиев)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Ракиджиев
български революционер
Роден
Починал
1935 г. (57 г.)

Михаил (Михайло, Миялче) Ракиджиев[1] е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Михаил Ракиджиев е роден през 1878 година в град Битоля, тогава в Османската империя. Занимава се с търговия с алкохолни напитки. По-късно се присъединява към ВМОРО. През 1904 година е избран за член на Битолския окръжен революционен комитет и същевременно е районен началник на Гяваткол. През 1906 година е арестуван покрай Лигушевата афера и по-късно лежи в затвора, но е амнистиран след Младотурската революция от юли 1908 година. Макар и със силно влошено от затвора здраве, продължава да се занимава с революционна дейност. През този период Ракиджиев поддържа тесни връзки с дейците от левицата на македонското освободително движение, като не скрива антипатиите си към дясното крило. След Балканските войни остава в окупираните от Сърбия територии и е подозиран в сътрудничество с новите власти в разбиването на мрежата на ВМОРО.[2] Когато през 1916 година силите на Антантата превземат Битоля, той е изселен принудително от града от частите на оттеглящата се Единадесета пехотна македонска дивизия, поради съмнения в неговата лоялност и опасения от колаборационизъм.[3] След войната се завръща в Битоля, където умира през 1935 година от естествена смърт.[4][5]

В 1988 година реставрираната къща на Ракиджиев, в която в 1901 година отсяда Гоце Делчев, е превърната в Къща музей „Гоце Делчев“.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фамилията се среща и като Ракаджиев и Ракиджеев.
  2. Военно-исторически сборник, том 63, броеве 4 – 6, Военно-историческа комисия, Министерство на народната отбрана, Институт за военна история, 1994 г. стр. 82.
  3. Извадок од книгата: Битола и Битолско во Балканските и во Првата светска војна: (1912 – 1918); Ѓорги Танковски – Лилин, Никола Миновски.
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 144.
  5. Матов, Милан. За премълчаното в историята на ВМРО. Спомени, 2 издание, София, 2011, стр. 327.
  6. Спомен куќа на Гоце Делчев. // Bitola. Tourist info. Посетен на 17 февруари 2015.
     Портал „Македония“         Портал „Македония