Моделът на Пикман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моделът на Пикман
Pickman's Model
АвторХауърд Лъвкрафт
Създаване1926 г.
САЩ
Първо изданиеоктомври 1927 г.
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанружаси
Видразказ
Публикувано всп. „Weird Tales“

ПреводачАдриан Лазаровски
НачалоYou needn't think I'm crazy, Eliot—plenty of others have queerer prejudices than this.
КрайBut by God, Eliot, it was a photograph from life!
Моделът на Пикман в Общомедия

Моделът на Пикман (на английски: Pickman's Model) е разказ на ужаса, написан от Хауърд Лъвкрафт през септември 1926 г. и публикуван за първи път в списанието „Weird Tales“ през октомври 1927 г.

В България разказът е публикуван през 2002 г. като част от сборника „Шепнещият в тъмнината“ на издателство „Орфия“, София, в поредицита Библиотека „Фантастика“, № 45.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В произведението се разказва са талантливия бостънски художник Ричард Пикман. Той рисува фантастични, изпълнени с ужас картини, които са гениални като техника и майстроство, но в същото време потресаващи и отвратителни като теми и сюжети, и предизвикват основателно съмнение в психическото здраве и здравия разсъдък на автора им. На картините си Пикман рисува невъобразими и ужасяващи демони и чудовища.

Една вечер Пикман кани приятеля си, от чието име се води разказът, да разгрледа ателието му, намиращо се в една стара къща в бостънския квартал Норт енд. Там разказвачът вижда нови ужасяващи картини, както и стария кладенец в мазето, водещ към изоставени подземни проходи под града, свързващи древните сгради и гробища и служещи някога за скривалища на вещици. Ставайки неволен слушател на схватката между художника и обитателите на кладенеца, ужасеният разказвач напуска старата къща, взимайки неволно със себе си една от фотографиите, от които Пикман рисува фона за своите картини. Когато я разглежда на другия ден обаче, той вижда че фотографията е запечатала и образа на ужасното създание, което Пикман рисува и на своите картини. По някакъв начин Пикман е успял да влиза в досег с демоните от кладенеца, да ги извиква в подземието на ателието си, да ги снима и рисува. В края на разказа Пикман изчезва.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]