Момина чешма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Момина чешма
Видчешма
МестоположениеРазград,  България
АрхитектПавел Ваверка
Тип на сградатачешма
Изграждане(1895 – 1898)
Статутдействаща
Състояниереставрирана

Момината чешма е един от символите на град Разград.[1] Тя представлява женска фигура в цял ръст в класически стил и е единствената подобна в България.[2] През 1967 г. Момина чешма е включена в списъка на паметниците на културата с национално значение.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че Момина чешма е построена между 1895 и 1898 г. Отлята е в металургичния завод в град Бланско, Чехия (тогава Чехословакия), като се предполага, че за модел е послужила статуя богинята Хигия от Лувъра във Франция. Автор на художественото произведение е скулпторът моделчик Павел Ваверка (1826 – 1899). В първоначалния си вид от края на XIX век, към скулптурата е присъствал и фенер.[3]

През 1924 г. е ремонтирана и пребоядисана. През 2014 г. е демонтирана, реставрирана и преместена на ново място.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Момина чешма е чугунена скулптура на момиче облечено в антични дрехи. На рамото си държи хидрия (античен съд за вода). Поставена е на пиедестал с вградени чучури.[4] Водата е текла по естествен гравитачен път, а самата чешма е построена на мястото на вече съществуваща такава.

Чешми със същата статуя[редактиране | редактиране на кода]

2014 г., по думите на Нели Николова, уредник в Разградския исторически музей, „Разградската мома от чешмата има още шест сестри, които се намират в Полша, Чехия и Словения“. Статуите са серийно производство от една форма в последната третина на XIX и началото на XX век, когато са отливани по поръчка – копие на античен модел, за художественото оформление на чешми, каквито са поставени в посочените селища, включително и Разград. В металургичния завод в Бланско, моделирани от Павел Ваверка, са отливани копия и на други антични статуи на божества от римската и старогръцката митология – Церера, Венера, Бакхус, Пан, Нике, нимфи и други митични същества.

Част от градовете с такива чешми са:[5]

  1. Мишленице, Полша – идентична статия от фонтан „Терешка“ – чугунена статуя висока 158 см (без постамента) от чешката леярна от края на 19 век в Бланско[6] В най-долната каменна част на фундамента е била издълбана годината 1893.
  2. Връхника, Словения – статуята е построена през 1905 г. от майстор-водопроводчик
  3. Долни Логатец, Словения – построена в периода 1900 – 1914 г.
  4. Бланско, Чехия – окръжният музей съхранява три броя от същата серия статуи
  5. Ухерске Храдище, Чехия – статуята държи фенер, какъвто е имало и в Разград
  6. Особлаха, Чехия
  7. Мохелнице, Чехия
  8. Брана, Чехия
  9. Пршибор, Чехия
  10. Пардубице, Чехия
  11. Щрамберк, Чехия
  12. Бохушов , Чехия
  13. Бланско, Чехия
  14. Дашице, Чехия
  15. Острава, Чехия
  16. Рокичани, Чехия

Източници[редактиране | редактиране на кода]