Гаспар Монж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Монж)
Гаспар Монж
френски геометър и общественик

Роден
Починал
28 юли 1818 г. (72 г.)
Париж, Франция
ПогребанПантеон, Париж, Франция

Учил вЕкол политекник
Научна дейност
ОбластМатематика
Работил вПарижки университет
Екол политекник (13 април 1816)
Семейство
Подпис
Гаспар Монж в Общомедия

Гаспар Монж (Gaspard Monge) е френски геометър и обществен деятел, с основни научни приноси в дескриптивната и диференциалната геометрия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в семейство на търговец, Гаспар от рано проявява вкус към математиката. Още на 16 години е учител в Лион. Следва обучение във военното училище в Мезиер, което в началото преминава трудно за младежа, който не бил от род на военни. Блестящото решение на една геометрична задача кара преподавателите му да обърнат внимание на неговото математическо дарование и през 1768 г. става професор по математика, а от 1771 г. – и по физика във военната школа.

През 1780 г. преподава хидравлика в Лувърската школа, и през същата година е приет за член на Парижката академия на науките. През тази година заниманията на Монж включват математически анализ, химия, метеорология, механика. Малко по-късно се сближава с Наполеон Бонапарт и работи предимно в Париж. В периода на Великата френска революция Монж е виден общественик. През 1792 – 93 г. е министър на флотата. През 1794 г. става един от учредителите на известната Екол Политекник в Париж. Взима участие в похода на Наполеон до Египет и в основаването на Университета в Кайро през 1798 г., чийто ректор става след това.

След Реставрацията от 1815 г. Гаспар Монж губи всичките заемани постове и титли, а три години по-късно умира на 72.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

Приносите на Монж са основно в дескриптивната и диференциалната геометрия, в по-малка степен – в аналитичната.

През 70-те години на 18 век, докато е професор във военното училище в Мезиер и чете лекции по фортификация, Монж развива дескриптивната геометрия. През 1799 г. излиза и най-големия му труд в областта „Дескриптивна геометрия“. Неговият метод за проектиране върху две равнини е считан задълго за държавна тайна.

Основополагащи са и трудовете му, написани след 1771 г., по диференциална геометрия и теория на пространствените криви. На тази тема е и обемната му монография „Приложение на анализа в геометрията“, издадена през 1795[1], 1804[2],[3] или 1805 [4] г. В нея Монж разглежда различни пространствени криви, както и цилиндрични и конични повърхнини. Дава геометрично тълкувание на уравненията с частни производни. В този учебник предлага и своята версия на теорията на струната.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Математический энциклопедический словарь“, Ю. В. Прохоров, „Советская энциклопедия“, Москва, 1988
  2. „Выдающиеся математики“, А. И. Бородин, А. С. Бугай, „Радянська школа“, Киев, 1987
  3. Биография на Гаспар Монж ((ru))
  4. Биография на Гаспар Монж ((en))