Мохамед бин Рашид ал-Мактум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мохамед бин Рашид ал-Мактум
Министър-председател на ОАЕ
Мандат от 11 февруари 2006 г.
Предшественик Мактум бин Рашид ал Мактум
Обща информация
Роден
15 юли 1949 г. (73 г.)
Религия сунитски ислям
Съпруга Хайя бинт ал-Хусейн
Деца 30
Уебсайт sheikhmohammed.ae
Мохамед бин Рашид ал-Мактум в Общомедия

Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум (на арабски: محمد بن راشد آل مكتوم‎), или само шейх Мохамед, (роден на 22 юли 1949 г.), е министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай.

Богатство[редактиране | редактиране на кода]

През юни 2010 г. богатството му се оценява от списание Forbes на $ 12,3 млрд. американски долара.

Благотворителност[редактиране | редактиране на кода]

Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е известен със своите огромни благотворителни дарения. На 19 май 2007 г. обявява плановете си да даде $US 10 млрд. за създаване на образователната Фондация „Мохамед бин Рашид ал-Мактум“ – едно от най-големите благотворителни дарения в историята. Шейх Мохамед е заявил, че дарението има за цел преодоляване на недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят, подобряване на стандарта на образованието и научните изследвания в региона, развитие на лидерски програми за младежта, стимулиране създаването на работни места. Съобщението е направено през 2007 г. на Световния икономически форум в Йордания. Сред ключовите инициативи на фондацията е БАЙТ Ul Hikma.

Грижи за Дубай[редактиране | редактиране на кода]

През септември 2007 г. той стартира „Дубай грижи“ – кампания за набиране на средства за обучение на 1 млн. деца в бедните страни. Кампанията е приносът на Дубай за постигане на „Целите на хилядолетието за развитие“ за предоставяне на начално образование за всяко дете до 2015 г. Размерът на даренията на тази кампания е превишил 3,4 млрд. AED, приблизително $ 910 млн.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]