Музей Гугенхайм - Билбао

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музей „Гугенхайм“ – Билбао
Музеи в Испания
Museo Guggenheim, Bilbao (31273245344).jpg
The Guggenheim Museum (5).jpg
Местоположение Билбао, Испания
Тематика Модерни изкуства
Основан 1997
Основател Фондация „Соломон Р. Гугенхайм“
Архитект Франк Гери
Допълнителна информация
Адрес Avenida Abandoibarra 2, Билбао, Испания
Телефон +34-944-35-90-80, +34 944 35 90 80
Сайт www.guggenheim-bilbao.es/en/
Bilbo, Euskal Herria.PNG
43.2688° с. ш. -2.9341° и. д.
Разположение в Билбао
Музей „Гугенхайм“ – Билбао в Общомедия

Музей Гугенхайм - Билбао (на английски: Guggenheim Museum Bilbao) е известен музей, разположен в Баска автономна област в Билбао, Испания.

Скулптурните инсталации в музея са дело на художници със световна слава – Ричард Сера, Аниш Капур, Луиз Буржоа и др.

Проектиран е от архитекта Франк Гери, а близкото сътрудничество между баските власти и фондацията Соломон Р. Гугенхайм превръща музея в основна част от обновлението, променило целия град. Архитектура му го превръща в сграда с уникални размери. Простира се на около 24 000 м2, от които 11 000 са посветени на изложбена площ, което го прави почти двойно по-голям от сродния му в Ню Йорк. Баските власти са изразходвали 100 милиона долара за построяване на сградата и са създали фонд за придобивки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основата е положена с построяването на музей Соломон Гугенхайм през 1939 г. в Ню Йорк, към който по-късно се присъединяват музеят Пеги Гугенхайм във Венеция, музеят Дойче Гугенхайм в Берлин и уникалният музей Гугенхайм - Билбао, който е възникнал като пристанище за рибарски лодки. През 1993 година, Франк Гери получава работата по проектирането на Гугенхайм, а през 1997, шедьовърът от титаний е отворен за посетители и градът на баските започва да трупа активи от новата си придобивка.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Районът, в който е разположен притежава добри връзки с центъра на града и старинния квартал и на практика е транспортен възел към културни и административни сгради като общината, Баския университет и Музея за изящни изкуства. Пред входа на музея има голям площад, улесняващ пешеходния трафик между „Гугенхайм“ и Музея за изящни изкуства, както и между старинния квартал и река Нервион. Покрай площада са подредени магазини и офис сгради, до които може да се стигне и от вътрешността на музея, който по този начин се превръща във важна част от бизнес живота в града.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]