Музей Гугенхайм - Билбао

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей „Гугенхайм“ – Билбао
Музеи в Испания
МестоположениеБилбао, Испания
ТематикаМодерни изкуства
Основан1997
ОснователФондация „Соломон Р. Гугенхайм“
АрхитектФранк Гери
Допълнителна информация
АдресAvenida Abandoibarra 2, Билбао, Испания
Телефон+34-944-35-90-80, +34 944 35 90 80
Сайтwww.guggenheim-bilbao.es/en/
43.2688° с. ш. -2.9341° и. д.
Разположение в Билбао
Музей „Гугенхайм“ – Билбао в Общомедия

Музей Гугенхайм - Билбао (на английски: Guggenheim Museum Bilbao) е известен музей, разположен в Баска автономна област в Билбао, Испания.

Скулптурните инсталации в музея са дело на художници със световна слава – Ричард Сера, Аниш Капур, Луиз Буржоа и др.

Проектиран е от архитекта Франк Гери, а близкото сътрудничество между баските власти и фондацията Соломон Р. Гугенхайм превръща музея в основна част от обновлението, променило целия град. Архитектура му го превръща в сграда с уникални размери. Простира се на около 24 000 м2, от които 11 000 са посветени на изложбена площ, което го прави почти двойно по-голям от сродния му в Ню Йорк. Баските власти са изразходвали 100 милиона долара за построяване на сградата и са създали фонд за придобивки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основата е положена с построяването на музей Соломон Гугенхайм през 1939 г. в Ню Йорк, към който по-късно се присъединяват музеят Пеги Гугенхайм във Венеция, музеят Дойче Гугенхайм в Берлин и уникалният музей Гугенхайм - Билбао, който е възникнал като пристанище за рибарски лодки. През 1993 година, Франк Гери получава работата по проектирането на Гугенхайм, а през 1997, шедьовърът от титаний е отворен за посетители и градът на баските започва да трупа активи от новата си придобивка.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Районът, в който е разположен притежава добри връзки с центъра на града и старинния квартал и на практика е транспортен възел към културни и административни сгради като общината, Баския университет и Музея за изящни изкуства. Пред входа на музея има голям площад, улесняващ пешеходния трафик между „Гугенхайм“ и Музея за изящни изкуства, както и между старинния квартал и река Нервион. Покрай площада са подредени магазини и офис сгради, до които може да се стигне и от вътрешността на музея, който по този начин се превръща във важна част от бизнес живота в града.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]