Музикална журналистика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Музикалната журналистика е част от общата журналистика, която се занимава с отразяване на музикални събития, музикална критика и други дейности, свързани с музикалното развитие. Тя датира от 18 век, когато се появяват първите списания за музика като „Нойе Цайтшрифт Фюр Мюзик“, основан от композитора Роберт Шуман.

Сред съвременни сериозни вестници и периодични издания за музика, вписвани от музикални журналисти - музиковеди са са „Мюзикъл Таймс“, "Българско музикознание", "Музикални хоризонти" и др.

Музикалната журналистика е дял от общото музикознание, което в България се изучава в двете музикални академии - Българската държавна консерватория в София и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и включва всички аспекти на музикалната теория, музикалната история и музикалната интерпретация.

След 1989 г. в България материали за музика пишат и необразовни хора, разчитайки изцяло на любителските си познания и пристрастия за музиката, като този процес не е контролиран и възможността за фактологически грешки е огромна.С напредъка на технологиите и тяхното популяризиране, част от музикалната журналистика се прехвърля на страниците на Интернет средствата за комуникация, например блоговете.