Направо към съдържанието

Мускусно плъхово кенгуру

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мускусно плъхово кенгуру
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Двурезцови (Diprotodontia)
семейство:Мускусни плъхови кенгура (Hypsiprymnodontidae)
род:Hypsiprymnodon
вид:Мускусно плъхово кенгуру (H. moschatus)
Научно наименование
Ramsay, 1876
Разпространение
Мускусно плъхово кенгуру в Общомедия
[ редактиране ]

Мускусно плъхово кенгуру (Hypsiprymnodon moschatus) е торбест бозайник, единствен съвременен представител на семейство Hypsiprymnodontidae. Видът е бил класифициран към семейство Плъховидни кенгурута, но последните класификации го отделят от него.[1][2]

Географско разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът обитава влажни тропически гори в Северен Куинсланд в близост до тихоокеанското крайбрежие.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мускусното плъхово кенгуру е неголямо животно, с дължина на тялото 208 — 341 mm, на опашката 65 — 123 mm и тегло 337 — 680 g. Космената покривка е гъста и кадифена на допир. Цветът ѝ е яркокафяв или рижаво-сив на гърба, оранжев отстрани и жълтеникав на корема. На външен вид малкото кенгуроподобно животно много наподобява на плъх. Главата му е къса със заострена муцуна. Ушите не са големи, голи и тъмни на цвят. Опашката е гола и покрита с дребни люспи подобно на опосумите. Само в основата си е окосмена. Крайниците са еднакво дълги, ноктите са малки. Палецът на задните крайници е без нокът, подвижен и се противопоставя на останалите пръсти. Женските имат добре развит марсупиум с 4 сукални зърна в него. Видът е наречен мускусен, поради характерната миризма на мускус, която излъчват представителите и на двата пола.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Видът обитава влажни тропически гори с гъст подлес и в близост до водоизточници. Макар че е широко разпространен в местообитанието си, той е трудно забележим заради характерната гъстота на растителността. Придвижва се на четирите си крайника, но има сведения, че се придвижва и с подскоци. Много добре се катери по дърветата. Видът е активен денем, а през нощта спи в гнезда изградени от сухи папрати и лишеи. За строежа на гнездото материалът се носи с помощта на опашката.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Мускусните плъхове са основно насекомоядни. Обичайната му храна са червеи и насекоми, а от растителната консумират кореноплоди, ягодови плодове, гъби и големи семена.[3] Макар че води самотен начин на живот, при храненето се движи в групи от 2 – 3 индивида.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Чифтосването е през дъждовния сезон от февруари до юли. Раждат по 2 малки, които напускат торбата на 21 седмица. Няколко седмици обаче остават в гнездото. Женските достигат полова зрялост на около 1-годишна възраст.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hypsiprymnodon moschatus (Ramsay, 1876). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Burnett, S., Winter, J. & Martin, R. Hypsiprymnodon moschatus // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 11 март 2011. (на английски)
  3. а б McKay, G. (Ed.). (1999). Mammals (p. 60). San Francisco: Weldon Owen Inc. ISBN 1-875137-59-9