Мъпет Шоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мъпет шоу)

„Мъпет Шоу“ (на английски: The Muppet Show) е американски куклен сериал, замислен и изпълнен от Джим Хенсън и неговия екип от 1976 до 1981 г. в духа на политическо вариете.

Сред главните му герои са: Жабокът Кърмит, Мис Пиги, Мечокът Фози, Скутър, Гонзо, барабанистът Животното, старците в ложата (Статлър и Уолдорф) и други.

Шоуто е известно със своя брутален, шутовски и понякога абсурден хумор, и по-специално с кукленските герои, които често създават шеговити пародии. Във всяка серия участва и по една известна личност. След като шоуто става популярно, много знаменитости изявяват желание да бъдат гости на шоуто. Към края на съществуването си повече от сто известни личности се появяват в Мъпет Шоу. Шоуто е номинирано общо 11 пъти от Британска академия за филмово и телевизионно изкуство, като печели два пъти и също така е номинирано 21 пъти за наградата Еми (награда), като печели 4 пъти.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България поредицата се излъчва през 80-те години по Първа програма на Българската телевизия в рамките на предаването „Всяка неделя“ с български дублаж. В него участват Ива Апостолова в ролята на Мис Пиги, Тамара Войс, Димитър Дупаринов, Георги Коцев и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]